APEL IZ KOMPANIJE 'DRVOSJEČA'

Evo zašto cijene peleta i drugih vrsta ogrjeva abnormalno rastu... Nemojte da dočekamo zimu u hladnim domovima!

Biznis Klub24.05.22, 16:22h

Evo zašto cijene peleta i drugih vrsta ogrjeva abnormalno rastu... Nemojte da dočekamo zimu u hladnim domovima!
Iz kompanije "Drvosječa" na adresu najviših državnih i entitetskih institucije te resornih ministarstava upućen je dopis sa osvrtom na trenutnu, alarmantnu, situaciju na tržištu ogrjeva Bosne i Hercegovine, uz molbu za hitno djelovanje jer bi cijene mogle abnormalno rasti

 

 

 

 

Poštovani primaoci ovog dopisa, cijenjeni predsjednici i premijeri, uvaženi ministri,


Obraćamo Vam se iz firme DRVOSJEČA d.o.o., koja na tržištu svih vrsta ogrijeva i energetike uživa veliko poštovanje, kako u matičnoj državi Bosni i Hercegovini – tako i u zemljama Europske Unije ali i u svijetu. Firma DRVOSJEČA d.o.o. je nastala 2003. godine kada se zvanično i pojavila na tržištu, nastojeći stanovništvu Bosne i Hercegovine pružiti kvalitetan ogrijev po pristupačnim cijenama pri tom iskorištavajući isključivo domaće resurse, resurse Bosne i Hercegovine, kojima je ista najbogatija u regionu.


U tržišnom segmentu koji se tiče ogrijeva smo pronašli veliku priliku za uspjeh i poboljšanje dotadašnjeg načina kupovine i isporuke ogrjeva na koji je stanovništvo Bosne i Hercegovine do tada naviklo. Kroz svojih skoro 19 godina postojanja, hiljade kubnih metara, hiljade tona uglja te hiljade tona peleta transportovano je do zadovoljnog krajnjeg korisnika. Sve to vrijeme smo nastojali ići naprijed, uvođenjem raznih inovacija u tržišnom segmentu čiji smo dio, kako bismo na taj način bili u potpunoj službi naših kupaca, stanovnika Bosne i Hercegovine. Kroz naše postojanje, ostvarili smo zavidnu saradnju sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje te sa Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske putem koje smo čak i pripadnicima treće dobi, penzionerima, maksimalno olakšavali nabavku ogrjeva, nudeći im mogućnost plaćanja ogrjeva na čak 10 rata. Sve u ranije navedenom cilju – pružanju kvalitetnog a pristupačnog ogrjeva svim stanovnicima Bosne i Hercegovine.


U posljednjih par mjeseci, naš cilj da stanovnicima Bosne i Hercegovine konstantno omogućujemo nabavku ogrjeva po pristupačnim cijenama, što smo svojim najvećim pojedinačnim tržišnim udjelom na tržištu ogrijeva u BiH svake godine do sada uspješno i činili, je postala nemoguća.


U nadi da sa Vama dijelimo brigu i interes za dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih stanovnika, osjetili smo potrebu da Vas na ovaj način informišemo o trenutnom stanju na tržištu ogrjeva Bosne i Hercegovine, na koje su u ovom trenutku sjenu bacile trenutne povišene cijene goriva i drugih proizvoda – odnosno sjenu na ogrjev su bacilli proizvodi koji se zasigurno nalaze na nižem prioritetu osnovnih životnih potreba od samog ogrjeva.


Ono što je trenutno evidentno na europskom tržištu biomase i ogrjeva je činjenica da vlada ogromna nestašica, o čemu je naša kompanija više puta obavještavala javnost putem raznih vrsta medija. Navedenoj nestašici je u prvobitnom slučaju kumovala pandemija koronavirusa, koja je našu državu zahvatila početkom 2020. godine nakon čega su se poremećaji u lancima snabdjevanja počeli pretvarati u poremećaje u cijenama ogrjeva prema krajnjim kupcima – potrošačima. Cijene su, shodno činjeničnom poskupljenju brojnih faktora koji su nužni u proizvodnji svih vrsta ogrjeva među kojima je i električna energija, pogonsko gorivo, čelik i brojne druge komponente, doživjele svoj očekivani i, ako se može reći, normalan rast te se taj rast može otprilike mjeriti jedinstvenom stopom od +20% za sve vrste ogrjeva. Takvo povećanje su stanovnici naše države i očekivali, shodno općeprihvaćenoj činjenici da je u tim momentima svaki aspekt života doživio cjenovni rast.


Međutim, promjene u cijenama su ponovo krenule ići uzlaznom putanjom krajem februara tekuće 2022. godine. Dešavanja na teritoriji Ukrajine te njihov sukob sa Ruskom Federacijom je u tom periodu pa sve do danas doveo do ogromnog poremećaja u lancu snabdjevanja zemalja Europske Unije sa energentima poput plina, ali svakako i svih vrsta ogrjeva – drveta, peleta, briketa ali i uglja.


Razlog za taj abnormalni rast cijena ogrjeva, koji je u periodu pisanja ovog dopisa dosegao procentnu razliku od +100% u odnosu na prošlogodišnje cijene sa tendencijom daljeg rasta, je činjenica da su u proteklim godinama zemlje Europske Unije primarno svoje potrebe za ogrjevom podmirivale iz Ukrajine koja je, kao i naša zemlja, obilato bogata šumom a samim tim i proizvodima iz sektora energetike i biomase.


Tržište zemalja Europske Unije, u trenutnom nedostatku ranijih dobavljača iz Ukrajine zbog narušenih tranzitnih puteva, su svoje ciljeve za nabavku usmjerili ka drugoj europskoj zemlji koja je bogata šumom i biomasom – Bosni i Hercegovini. Naša kompanija je u prethodnom periodu svjedočila enormnom broju upita za ponudu ogrjeva iz svih zemalja EU a kojih idalje na desetine svakodnevno stiže na naše mail adrese. Iako vođeni idejom i željom da prvo podmirimo domaće tržište sa ogrjevom a da višak, kojeg zahvaljujući našem prirodnom bogatstvu uvijek bude, izvozimo, trenutno se čak i mi nalazimo u moru onih koji su svoje proizvodnje i kapacitete usmjerili ka izvozu u kvotama koje su jednake 90% njihove čitave proizvodnje, a veliki broj je i onih koji su usmjerili čak i 100% čitave proizvodnje ka izvozu.


Zvanični podatak je da trenutno mi, privrednici sa tržišta BiH iz sektora ogrjeva i energetike, dnevno izvozimo u prosjeku 30 – 50 šleperskih isporuka drveta što je jednako cca. 2000 prostornih metara drveta, te 20-30 šleperskih isporuka drvenog peleta što je jednako cca. 500 – 700 tona. Uzimajući u obzir te zvanične brojke, udar na bh. tržište je ogroman te dovodi do činjenice da navedenog ogrjeva neće biti dovoljno za potrebe bosanskohercegovačkog tržišta. Navedeno se dešava zbog temeljnih ekonomskih pretpostavki da se cijena određene robe formira na bazi ponude i potražnje za istom, a obzirom da je ponuda ogrjeva u cjelini trenutno dosta oslabljena – neminovno je ogromno povećanje cijene svih vrsta ogrijeva te je stoga za privrednika, odnosno za preduzeće, veća isplativost da se ogrjev sa našeg tržišta izvozi na inostrano tržište nego da se prodaje na domaćem tržištu. Sve to je dovelo da se naša privreda sa svojim proizvodima okrene prvenstveno inostranom tržištu.


Jedan od najvažnijih tržišnih segmenata na tržištu ogrjeva predstavljaju i javne nabavke državnih institucija, koje su u prošloj 2021. godini objavile javne nabavke za ogrjev u vrijednosnom iskazu od preko 2.550.000,00KM. U te institucije spadaju i škole, bolnice kao i sve ostale javne institucije. Uzimajući to u obzir, ovom prilikom Vas obavještavamo da navedene abnormalne promjene u cijenama ove godine znatno ometaju proces javnih nabavki zbog nemogućnosti predviđanja cijena ogrjeva čak ni za 7 dana unaprijed. Na dnevnoj bazi se desetine javnih nabavki poništava zbog “nerealne cijene” od strane ponuđača a sve zbog činjenice da su budžeti javnih institucija ostali isti kao i prošle godine a s druge strane su se cijene ogrjeva drastično promjenile. Rješenje koje javne institucije trenutno primjenjuju je da za isti iznos sredstava kao i svake godine nabavljaju dosta manju količinu ogrjeva, a poređenja radi – ove godine za isti novac mogu nabaviti duplo manju količinu nego prošle godine. To rješenje se smatra privremenim, jer će se njime u konačnici dovesti do količinskog nedostatka ogrjeva, najvjerovatnije u najhladnijim periodima zime, a samim tim i do hladnih prostorija institucija.


Kako naša privreda trenutno pokušava odgovoriti nadasve ogromnim zahtjevima zemalja iz inostranstva za ogrjevom koji će se zasigurno još više intenzivirati, uzimajući u obzir sve veće tenzije te skore najave potpune obustave isporuke plina u zemlje EU prilikom čega je stanovnicima istih jedina alternativa ogrjev, naša država je već počela ulaziti u krizu u kojoj će, uprkos našem ogromnom prirodnom bogatstvu kako drveta tako i uglja, najvjerovatnije dočekati zimu sa hladnim domovima velike većine građana a i sa hladnim školama, javnim ustanovama, bolnicama.


Kao društveno odgovorna kompanija, a uzimajući u obzir sve ranije navedeno, te sve veće približavanje i smatranja zasigurnim scenarija o dočekivanju zime u hladnim domovima i institucijama, ovom prilikom Vas molimo da što prije na hitnoj sjednici Vijeća ministara donesete odluku o obustavi izvoza svih vidova ogrjeva van države izuzev slučaja podmirenog domaćeg tržišta a u cilju zaštite domaće privrede, domaće ekonomije te naposlijetku – apsolutne zaštite domaćeg stanovništva. Navedenim činom će se situacija na domaćem tržištu zasigurno normalizirati te će stanovnici kao i ranijih godina ponovo imati ogrjev po pristupačnim cijenama i u dovoljnoj količini.


Ovom prilikom Vas molimo da ovaj dopis razmotrite pod hitnom notom jer se situacija na domaćem bosanskohercegovačkom tržištu mijenja iz dana u dan ali nažalost – na štetu stanovnika i njihovog budžeta.


Čvrsto vjerujemo da Vi, primaoci ovog dopisa, možete vrlo brzo riješiti alarmantnu situaciju na ovom tržištu i na taj način pomoći stanovnicima Bosne i Hercegovine.


Naša kompanija, koja iza sebe ima desetljeća iskustva kao svojevrsni lider na tržištu ogrjeva Bosne i Hercegovine, svim predstavnicima državne, entitetske, kantonalne, pa i lokalne vlasti stoji na raspolaganju za bilo kakav vid pomoći iz našeg sektora.


Ne dozvolite da u državi, koja zasigurno jedina u regionu može biti energetski neovisna, dočekamo zimu u hladnim domovima! - apeluje se na kraju dopisa koji potpisuje direktor kompanije "Drvosječa" Nihad Helać.

 

(DEPO PORTAL/ad) 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još