ministarstvo vanjskih poslova

Rusija poručila Švedskoj: Odgovor Moskve će zavisiti o razmještaju vojnih kapaciteta NATO-a

Front18.05.22, 19:39h

Rusija poručila Švedskoj: Odgovor Moskve će zavisiti o razmještaju vojnih kapaciteta NATO-a
Ministarstvo je saopćilo kako je odgovorilo da je “izbor o načinima obezbjeđenja nacionalne sigurnosti suvereno pravo svake države, ali da osim toga, ne bi trebala stvarati prijetnje sigurnosti drugih zemalja”

 

 

 

Rusija je saopćila da je poručila Švedskoj u srijedu da će njen odgovor na pridruženje te nordijske zemlje NATO-u biti zasnovan na tome kako će alijansa razmjestiti svoje vojne kapacitete u budućnosti.

 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi u saopćenju da su se njegovi zvaničnici sastali sa švedskom ambasadoricom Malenom Mard na njen zahtjev i da je ona obavijestila Moskvu o švedskim namjerama za ulazak u NATO.

 

Ministarstvo je saopćilo kako je odgovorilo da je “izbor o načinima obezbjeđenja nacionalne sigurnosti suvereno pravo svake države, ali da osim toga, ne bi trebala stvarati prijetnje sigurnosti drugih zemalja”.

 

Ministarstvo je saopćilo da će reakcija Moskve zavisiti o razmještaju naoružanja NATO-a u Švedskoj.

 

Ruska “konkretna reakcija i eventualne mjere odgovora, uključujući i vojno-tehničku stranu, u velikom će obimu zavisiti od realnih posljedica integracije Švedske u Sjevernoatlantski savez, među kojima su razmještanje na švedskoj teritoriji stranih vojnih baza i sistema ofanzivnog naoružanja", saopćilo je ministarstvo., prenosi AP.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!