Tvrde da je tradicionalna porodica temelj zdravog društva

Žene SDA Sarajevo: Znamo da sve polazi iz kuće - tradicija, vjera, ponašanje

Front15.05.22, 19:13h

Žene SDA Sarajevo: Znamo da sve polazi iz kuće - tradicija, vjera, ponašanje
Jasmina Bišćević Tokić, predsjednica Glavnog odbora SDA BiH, majka je troje djece, a u svom obraćanju je istakla da će SDA snažno podržavati razvoj tradicionalne porodice kao stuba države i društva

 

 

 

Kantonalna organizacija Žene SDA Sarajevo upriličila je program obilježavanja Svjetskog dana porodice. Održana je panel diskusija “Moja porodica - moja tradicija”, a predsjednica KO Žene SDA Sarajevo Alma Omerović istakla je važnost očuvanja tradicionalne porodice koja je temelj zdravog društva.

 

-U vremenu kada su ugrožene sve vrijednosti, kako moralne tako i društvene, važno je da očuvamo tradicionalnu porodicu kao temelj i stub zdravog društva i svijeta. Sve veća prisutnost devijantnih pojava, obavezuje nas da svakodnevno, a posebno u ovim prilikama, istaknemo ulogu i značaj očuvanja biološke porodice između muškarca i žene, ali i tradicionalne vrijednosti koji su stoljećima opstale u našem društvu. Organizacija Žene SDA u vrhu prioriteta tretira upravo porodicu i sve njene tradicionalne vrijednosti, te će nastojati da i kroz sistem sačuva iste, posebno u oblasti obrazovanja, ali i kreirajući natalitetnu politiku koja će posebno doprinijeti razvoju zdrave porodice - kazala je Omerović. 

 

Magistrica Belma Bešlić, majka je pet kćerki i bila je gost predavač na današnjoj diskusiji. U svom izlaganju potcrtala je to da je porodica baza naših života iz koje dalje krećemo u društvenu obnovu i oporavak.

 

-Kao članovi svojih porodica, na braniku smo ne samo svoje porodice nad kojom bdijemo, nego stojimo stamenito na vratima i prozorima svojih domova i gledamo široko i daleko. Šaljemo sliku stabilnosti i tradicionalnih vrijednosti na koje smo vrlo ponosni i koje su nas u ovim turbulentnim vremenima, sada i u prošlosti sačuvali, rekla bih. Ono što je lijepo i pozitivno treba isticati i o 'blagodatima Gospodara kazivati', kako nas Kur’an i svete knjige svih monoteističkih religija podučavaju - kazala je Bešlić.

 

Ova manifestacija je prilika, kako je rekla, da se pokaže ljepota porodice i istaknu njene univerzalne, tradicionalne vrijednosti u kojoj doprinosom svakog člana podjednako, lakše postižemo uspjeh.

 

Potpredsjednica KO Žene SDA Sarajevo Amela Divović naglasila je da jedino kroz njegovanje tradicije, porodice kao matice društva i poštivanja njenih osnovih postulata, možemo opstati kao društvo.

 

-Ovo je jedino porodično okupljanje koje ja kao majka dvoje djece prihvatam i čijoj vrijednosti želim da učim i svoju djecu, bez obzira na sve ono što im moderno društvo u budućnosti pokuša nametnuti kao ispravno i poželjno - kazala je Divović.

 

Jasmina Bišćević Tokić, predsjednica Glavnog odbora SDA BiH, majka je troje djece, a u svom obraćanju je istakla da će SDA snažno podržavati razvoj tradicionalne porodice kao stuba države i društva.

 

-Svi znamo da je porodica ćelija svakog društva i da više moramo afirmirati porodične vrijednosti, te istaknuti njen značaj. Porodica ima veliku ulogu, jer znamo da sve polazi iz kuće, tradicija, vjera, ponašanje - zaključila je Bisčević- Tokić. 

 

Pored panel diskusije za najmlađe je upriličena zabava i tematske radionice, saopćeno je iz iz KO Žena SDA Sarajevo.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 79

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još