'Balkan nije neko stražnje dvorište Evropske unije'

Borrell: Nema prostora za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH

Front11.05.22, 18:47h

Borrell: Nema prostora za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH
- Vjerujem da je većina naših partnera sa zapadnog Balkana složna s odgovorm Evropske unije na rusku agresiju protiv Ukrajine - kazao je Borell, naglašavajući da je zapadni Balkan trenutno najveći strateški prioritet EU, ali i najvažnija stavka vanjske politike

 

 

 

Balkan nije neko stražnje dvorište Evropske unije, to je naše unutrašnje dvorište, izjavio je visoki predstavnike Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell uoči početka neformalne večere sa šest lidera zemalja zapadnog Balkana. 

 

Večera se održava u okviru tradicije zajedničkih susreta dva puta godišnje, a tema je budućnost regiona.

 

- Vjerujem da je većina naših partnera sa zapadnog Balkana složna s odgovorm Evropske unije na rusku agresiju protiv Ukrajine - kazao je Borell, naglašavajući da je zapadni Balkan trenutno najveći strateški prioritet EU, ali i najvažnija stavka vanjske politike. 

 

Borrell je najavio da će se u ponedjeljak održati poltiička diskusija Vijeća za vanjsku politiku EU na kojem će se raspravljati o sigurnosti na Balkanu u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

 

- Želio bih sad iskoristiti priliku da ponovim da ne postoji prostor za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH. Moram biti iskren, ovo govorim s posebnim naglaskom na gospodina Dodika - kazao je Borrell.

 

Naglasio je potrebu da se bude jedinstveno u osiguranju potrebnih koraka za stabilnu i prosperitetnu Evropu. 

 

- To je naš kolektivni interes i najbolji način da gradimo prosperitetnu budućnost - zaključio je Borrell.

 

(Fena/rm)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još