uživo/ naveo brojne nepravilnosti

Unatoč protivljenju Rusije i Kine: Schmidt pred Vijećem sigurnosti UN-a iznio izvještaj o BiH

Front11.05.22, 16:51h

Unatoč protivljenju Rusije i Kine: Schmidt pred Vijećem sigurnosti UN-a iznio izvještaj o BiH
Njegovo obraćanje na početku sjednice osporile su Rusija i Kina koje ga ne priznaju kao visokog predstavnika u BiH

 

 

 

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt pobrojao je danas na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a brojne nepravilnosti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj zbog kojih smatra neophodnim nastavak prisustva međunarodne zajednice u BiH.

 

Podsjetio je da se navršilo 30 godina od početka rata u BiH, a u javnosti i medijima su se pojavljivale spekulacije o mogućem novom ratu što je dovelo do protesta ispred njegovog ureda sa zahtjevom da on to spriječi.

 

- Iako nema konkretne opasnosti od rata još postoje značajne mogućnosti za podizanje tenzija i izazivanje incidenata zbog čega sam zahvalan na prisutnosti EUFOR-a - rekao je Schmidt.

 

Naveo je da vlasti RS-a nastavljaju koristiti retoriku i poteze uključujući usvajanje zakona koji podrivaju ustavni poredak BiH, te da su dosad ti pokašaji bili zaustavljani uz pomoć međunarodne zajednice. 

 

Schmidt je istakao da vladajuća stranka u Vladi RS-a uporno zagovara mirnu disoluciju BiH, a da korištenje termina "originalni Dejton" predstavlja nepoštovanje prema Ustavu BiH.

- Izmjene Ustava ne mogu biti jednostrane već jedino postignute u parlamentarnoj proceduri uz uvažavanje presuda Ustavnog suda i dejtonskih principa. Entiteti su po Ustavu dijelovi države koji nemaju pravo na otcjepljenje - potcrtao je Schmidt.

 

Dodao je da najavljeni potezi vlasti RS podrivaju suverenitet BiH i da je on kao visoki predstavnik predan očuvanju tog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Schmidt smatra da je dužnost međunarodne zajednice očuvanje prava sva tri konstitutivna naroda i ostalih, kako bi svi građani mogli ispoljavati svoj identitet bez da dominiraju nad drugim.

 

Podsjetio je da je uz podršku članova PIC-a koristio svoje ovlasti kako bi spriječio nelegalne i destabilizirajuće poteze vlasti RS-a, poput Zakona o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

 

- Uvijek ćemo institirati da dijalog bude prva opcija po svim pitanjima s kojim se zemlja suočava, ali nećemo mirno gledati kako neko pokušava razmontirati 26 godina mira, stabilnosti i progresa - naglasio je Schmidt.

 

Također, rekao je da se u FBiH stranke tri i po godine od održavanja izbora nisu uspjele dogovoriti o formiranju vlade, što je slučaj i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, zbog čega su na vlasti još uvijek vlade iz 2014. što je u suprotnosti s osnovnim principima demokratije.

 

Schmidt je upozorio i na nepopunjavanje Ustavnog suda FBiH što je povezano s pregovorima o reformi izbornog zakona između SDA i HDZ-a jer to pitanje HDZ koristi kao sredstvo u pregovorima.

 

Istakao je da postoje i prijave kršenja zabrane raspolaganja državnom imovinom u FBiH, što nadležne pravosudne institucije moraju istražiti i procesuirati.

 

Schmidt je podsjetio da nije postignut dogovor o reformi izbornog zakona koja bi poboljšala transparentnost, vratila povjerenje glasača i osigurala provedbu presuda međunarodnih i lokalnih sudova, ali da izbori ove godine mogu i bit će održani u oktobru. 

 

Mišljenja je da je ključno da članstvo u EU ostane opcija za BiH i ostatak zapadnog Balkana.

 

- Nadam se da će politički lideri u BiH pristupiti dijalogu kako se građani koje predstavljaju više ne bi morali brinuti o još jednom konfliktu. To bi međunarodnoj zajednici pružilo mogućnost da smanji svoju praktičnu posvećenost BiH i sve dok se to ne desi postoji potreba da Dejtonske institucije ostanu u BiH kako bi pomogle održivom razvoju zemlje - poručio je Schmidt.

 

Predstavnik Rusije u VSUN prethodno je uložio prigovor na Schmidtovo obraćanje, a kao obrazloženje je naveo da Vijeće sigurnosti nije odobrilo njegovo imenovanje, što je podržao i predstavnik Kine.

 

Obraćanje Christiana Schmidta pred Vijećem sigurnosti UN-a pratite ovdje

 

Očekuje se obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

 

(Oslobođenje/ DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još