Sve poskupilo

Hoće li visoke cijene 'ubiti' praznični duh Bosanaca i Hercegovaca: Koliko će vas ove godine koštati prvomajski roštilj

Lifestyle30.04.22, 17:15h

Hoće li visoke cijene 'ubiti' praznični duh Bosanaca i Hercegovaca: Koliko će vas ove godine koštati prvomajski roštilj
Proslavu Prvog maja teško je zamisliti bez tradicionalnog roštilja. Odlazak na omiljeno izletište, dobro društvo, muzika i ćevapi, većini Bosanaca i Hercegovaca bude dovoljno da proslave Praznik rada

 

 

 

S obzirom na to da se očekuje da će brojni građani Sarajeva, ali i turisti, posjetiti neka od poznatih sarajevskih izletišta od kojih se većina nalazi u zaštićenim područjima Kantona Sarajevo, iz KJU za zaštićena prirodna područja, kažu kako se pripremaju kao i svake godine. Naglašavaju kako su spremni da prime za praznike veliki broj posjetilaca.

 

“Ono što razlikuje proslavu 1. maja ove godine u odnosu na prethodne, bit će to što će na zaštićenim područjima KS isključivo 1. maja biti dozvoljeno roštiljanje uz uslov da roštilj bude odignut od zemlje. Izašli smo u susret željama posjetilaca koji žele roštiljati ali samo uz uslov da je omogućeno roštiljanje uz odignuti plamen od zemlje”, kazao je Feni stručni saradnik za promociju, marketing i informisanje KJU za zaštićena prirodna područja Mustafa Zvizdić.

 

Naglasio je da će nakon tog dana, roštiljanje biti strogo zabranjeno na zaštićenim područjima KS, kao i do sada.

 

Naime, proslavu Prvog maja teško je zamisliti bez tradicionalnog roštilja. Odlazak na omiljeno izletište, dobro društvo, muzika i ćevapi, većini Bosanaca i Hercegovaca bude dovoljno da proslave Praznik rada. Te su se navike održale iz prošlosti i ljude još asociraju na neka vremena o kojima se sa sjetom govori. Ako još posluži dobro vrijeme, bez kiše, onda je zabava zagarantirana.

 

Ovakve proslave 1. maja ranije nisu zahtijevale velike budžete. Ali, i to se promijenilo. Zbog rasta cijena, ove će godine troškovi biti znatno viši. Istražili smo koliko može koštati prvomajski izlet.

 

Uz pretpostavku da roštilj već imate, prvo što će vam treba je ugalj, koji možete pronaći po akcijskim cijenama od 3,95 KM za manje pakiranje.

 

Ćevape svi vole i oni su najjednostavnije rješenje za roštilj, a i zgodno ih je imati na trpezi ako u društvu ima djece.

 

Juneći ćevapi mogu se pronaći po cijeni od 13,40 KM po do 15,45 KM za kilogram. Slična je i cijena pljeskavica, koje koštaju od 13,45 do 14,95 za kilogram. Kilogram sudžukica kreće se od 15,40 pa sve do 16,45 KM.

 

Kilogram teleće šnicle platit ćete oko 30 KM, dok kilogram mesa za hamburgere košta 15-tak KM.

 

 

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!