Reakcija na presudu komandantu Trećeg korpusa ARBiH

SDA: Mahmuljin nije naredio ni izvršio nijedan zločin, a dobio je veću kaznu od izvršilaca genocida

Front28.04.22, 16:49h

SDA: Mahmuljin nije naredio ni izvršio nijedan zločin, a dobio je veću kaznu od izvršilaca genocida
Ta stranka cijeni da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine očigledno selektivno pristupa procesuiranju i krivičnom gonjenju za ratne zločine

 

 

 

 Osuđujuća presuda komandantu Trećeg korpusa Armije RBiH Sakibu Mahmuljinu nije zadovoljenje pravde, saopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

 

- General Mahmuljin nije naredio ni izvršio zločin - niti je to utvrđeno u ovoj presudi - i nikada se neće moći porediti s generalima Vojske RS i HVO-a koji su naređivali, organizirali i činjenjem kroz udružene zločinačke poduhvate izvršavali masovna ubistva poput genocida u Srebrenici, zločina u Vlasenici, Prijedoru, Sanskom Mostu ili masakra u Ahmićima. Presuda od osam godina zatvora za nesprečavanje tuđih zločina, a na osnovu upitnih tvrdnji o nadređenosti izvršiocima zločina, predstavlja nepravednu kaznu. Podsjećamo, primjera radi, da su komandanti bataljona Zvorničke brigade Srećko Aćimović i Ostoja Stanišić, za svjesno pomaganje pogubljenja 3.000 Bošnjaka u Kozluku i Petkovcima, u okviru genocida u Srebrenica, osuđeni pred Sudom BiH na manje kazne, sedam i pet godina - navodi SDA u saopćenju.

 

Ta stranka cijeni da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine očigledno selektivno pristupa procesuiranju i krivičnom gonjenju za ratne zločine. 

 

Ne može se, po mišljenju SDA, drugačije objasniti to što Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu protiv direktnih izvršilaca zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva, da je dopustilo bijeg osumnjičenog za genocid u Srebrenici Momira Savčića te da godinama ne podiže optužnice protiv oficira HVO-a i VRS-a za izvršenje i naređivanje masovnih zločina, dok sistemski progoni visoke oficire ARBiH za nesprečavanje zločina.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još