FOTO/ Raport Bosanke koja živi na dvije adrese - u BiH i Njemačkoj

Istinita priča: Da, i u Njemačkoj je sve poskupilo, ali litar ulja i dalje plaćaju manje od 4 KM, a čokoladu marku...

Biznis Klub28.04.22, 15:43h

Istinita priča: Da, i u Njemačkoj je sve poskupilo, ali litar ulja i dalje plaćaju manje od 4 KM, a čokoladu marku...
I pored, kako kažu, povijesnih poskupljenja, u Njemačkoj su cijene daleko ispod onih u BiH. Osnovne životne namirnice pogotovo su jeftinije, a kad se još porede prosječne plaće, nama je kao i uvijek puno teže

 

 

Izvor: Interview.ba

Piše: Samira Petrešin Poričanin

 

Šok cijene: Još trgovačkih lanaca priprema poskupljenja u Njemačkoj.

 

Ovo je samo jedan od naslova koji naši mediji objavljuju na naslovnicama, „podebljano“ i istaknuto, valjda kako bi nas ubijedili da nije nama najgore i da posljedice kriza, od one corona virusa do ove aktuelne u Ukrajini, zahvataju cijeli svijet.

 

Ništa novo i neuobičajeno, no, domaće se vijesti natječu o tome ko će prije, više i bolje izvijestiti o „stravičnim“ poskupljenjima u Njemačkoj. Baš kao da nas to raduje i kao da će nama, odavno osiromašenih, od toga biti puniji džepovi i ostave.

 

Uporedimo korpe

 

Da kojim slučajem posljednjih godina ne živim na dvije adrese – jedna je ovdje u BiH, druga u Njemačkoj, pomislila bih da je Bosna i Hercegovina mali raj u kojem je sve skoro džaba, neokrznuta krizama, kojim se čudimo i kao pomalo žalimo nad tužnom sudbinom Nijemaca.

 

O „stravičnim“ njemačkim cijenama može se pričati na samo jedan mogući način – poređenjem cijena prosječne korpe za jedno domaćinstvo u kod nas i u Njemačkoj.

 

Istina je da je u „Deutchlandu“ sve poskupilo. No, i dalje su neke od osnovnih životnih namirnica ili jednake cijenama u BiH ili čak i jeftinije nego kod nas što ilustruju i fotografije napravljene u dva trgovačka lanca.

 

Tako danas najskuplji puter u Njemačkoj košta oko 2,70 eura i opet je jeftiniji od proizvoda iste marke koji sam u Sarajevu prije dva dana platila 7 maraka.

 

Kilogram puretine u Njemačkoj sam sredinom mjeseca platila 8 eura, a jučer sam u jednom domaćem marketu za pureće medaljone pakovanje od 300 grama, i to na akciji, izdvojila 8,70 KM.

 

Razlika od proizvođača do proizvođača

 

Suncokretovo ulje, kao i u ostatku Europe, i u Njemačkoj sa polica nestaje velikom brzinom, pa je kupovina u većini marketa ograničena na samo 2-3 litra po jednoj kupovini. Cijena je u prosjeku do 2 eura i samo sam u jednom marketu vidjela ulje od 5 eura, ali je ta polica bila puna jer se i inače radi o skupljem proizvođaču.

 

Iako znatno povećane u odnosu na prije nekoliko mjeseci, cijene osnovnih higijenskih potrepština i dalje su većinom jeftnije nego u našoj zemlji. Dezodoransi i stickovi brendova koje možemo naći i u BiH koštaju do 1,70 eura, kupke oko 1,5 euro, deterdženti za pranje suđa do 2 eura a, u zavisnosti od brenda, sredstva za pranje rublja su kao kod nas ili nešto jeftinija.

 

Cijene svježeg i zrnatog sira, mozzarelle, mascarponea, mliječnih namaza su povećane ali i dalje najmanje 30-40 posto jeftinije nego u domaćim prodavnicama.

 

Za kilogram brašna, šećera ili riže, u zavisnosti od marketa, izdvojit ćete od pola do 2 eura. Naravno, paleta ovih proizvoda je široka, pa zdravije varijante koštaju i znatno više.

 

Povrće i voće su najčešće skuplji nego u BiH. Ali, tako je bilo i prije krize.

 

milka-cokolade-njemacka

 

No, bez obozira na činjenicu da i u Njemačkoj osjećaju povećanja i da se na to također žale kao i mi, ne smijemo zaboraviti kako su tamošnja prosječna primanja znatno veća od viših primanja i u BiH.

 

Naravno da i mediji i javnost u Njemačkoj s pažnjom prate skokove cijena. Ponajprije energije, koja je, prema njihovom mišljenju i dosadašnjim standardima trenutačno visoka, a najavljuje se rast i narednih meseci.

 

Tako su mediji prošloga vikenda, pozivajući se na objave energetskih kompanija, najavili da će za april, maj i juli osnovni snabdjevači, na čijem se području nalazi 13 miliona domaćinstava, tarife struje poskupjeti za 19,5 posto. Stručnjaci su procijenili da su se veleprodajne cijene za dobavljače električne energije utrostručile u roku od godinu dana.

 

Pa se tako došlo do procjene da ako je domaćinstvo s godišnjom potrošnjom od 4.000 kilovat sati plaćalo struju 1.171 euro godišnje, sada je to 1.737 eura.


I cijena plina u prosjeku će rasti za 42,3 posto, a dobavljači se, kako navode analitičari, bore s “povijesno visokim nabavnim cijenama”.

 

Sve to jeste udar i na standard Nijemaca, ali prema zvaničnim statistikama prosječna plaća u Njemačkoj u ovoj godini iznosi 4.093 eura, a u odnosu na prethodnu, kada je bila 3.981 euro, povećana je za 2,81 posto.

 

Visina plaća u Njemačkoj ne ovisi samo o vrsti posla, već i u regiji, pa se tako navodi da u prosjeku najmanje zarađuju vozači – 2.293 eura, a rekorderi u plaći su ne samo inženjeri već i majstori na naftnim platformama s oko 7.000 eura prosjeka, hirurzi s prosječnom plaćom oko 5.500 eura, zaposleni u zračnom autoprijevozu, naravno i stručnjaci u IT sektoru, bankari…

 

Ostatak teksta, fotografije i uporedbu cijena pogledajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još