Život postao luksuz

Uskoro poskupljuje i plin! Za koga vlast gomila novac? Državna kasa sve punija, narod sve siromašniji

Biznis Klub07.04.22, 09:10h

Uskoro poskupljuje i plin! Za koga vlast gomila novac? Državna kasa sve punija, narod sve siromašniji
Usljed sve većih troškova sirovina, građanima i piletina postaje luksuz, peradari najavljuju proteste, a Energoinvest je dobio novu ponudu za gas

 

 

 

Dok se u entitetske budžete usljed inflacije slivaju rekordno visoki iznosi od prikupljenih poreza, građani i privreda trpe nenadoknadive gubitke. Novac iz budžeta se ne koristi da bi se ublažile posljedice naglog porasta cijena, kako gotovih proizvoda, tako i ulaznih parametara koji opterećuju privrednu proizvodnju, usljed čega dolazi do neprestanog porasta cijena.

 

GLUHA VLAST

 

Poskupljenja pogađaju i peradarsku industriju, čiji proizvodi polako postaju luksuz, jer cijene dostižu i do 15 KM po kilogramu. Razlog za ovo su vrtoglavo visoke cijene žitarica, ali i činjenica da vlasti ne podstiču najrazvijeniju i najorganizovaniju industriju u BiH.

 

- Cijene žitarica konstantno rastu, čak 100 posto je porasla cijena žitarica, a peradarska industrija se u potpunosti veže za žitarice, jer u prehrani peradi nema zamjenske sirovine. Prvo se osjetilo na cijeni piletine, koja polako, nažalost, postaje luksuzna roba. Nisam siguran kada će ovo prestati, jer berza žitarica se ne smiruje, kazao nam je Edin Jabandžić, direktor kompanije Madi iz Tešnja i potpredsjednik Udruženja peradara-živinara u BiH.

 

Peradari iz FBiH su poručili da će, ukoliko izostane pravovremena reakcija nadležnih, morati tražiti prava putem protesta. Jabandžić kaže da je besmisleno da država svoju najrazvijeniju i najorganizovaniju industriju ne želi očuvati.

 

- Mi imamo oko 47 miliona KM povrata PDV-a, imamo više od 20.000 zaposlenih, a vlast to ne smatra vrijednim očuvanja. I dalje se pomažu oni kojima se ne može pomoći, koji donose samo gubitke, ali time se kupuje socijalni mir, a zanemaruju se proizvođači koji ovoj zemlji donose milione, dodao je Jabandžić.

 

Usljed povećanja cijena goriva, inflacija u BiH bilježi rekordne iznose, a sudeći po najavama, poskupljenja će uslijediti i u narednom periodu. Posljednje informacije o mogućem povećanju cijena gasa dovest će do novih problema za građane, ali i privredu. Kako saznaje Oslobođenje u Energoinvestu, cijena gasa će u drugom kvartalu biti skuplja za najmanje 21 posto. Zahtjev za odobravanje ove ugovorne cijene Energoinvest je uputio Vladi FBiH, koja treba dati saglasnost na ovaj iznos.

 

- U principu, Vlada FBiH nema izbora nego prihvatiti ovu cijenu ili ćemo mi da radimo sa gubitkom od 20 posto, što nikome nije u interesu. Dobra stvar je što je u drugom kvartalu manje hladnih dana, s tim da će u aprilu biti malo veća potrošnja, dok ostalih mjeseci ne bi trebali biti visoki računi, kazao je Semir Krehić, direktor Sektora Energokomerc.

 

Ovo povećanje je šest posto veće u odnosu na cijenu koja je početkom godine projicirana za drugi kvartal. Kako je za Oslobođenje kazao Krehić, domaće kompanije ne mogu uticati na cijenu, ali postoji mogućnost da kantonalne vlade ublaže porast.

 

POMOĆ KANTONA

 

- Cijena gasa za domaćinstva ne bi trebala biti veća od 21 posto. Ne treba zaboraviti da je Kanton Sarajevo već pokazao socijalnu osjetljivost, pa je amortizovao tu cijenu. Može se desiti da i sada reaguje isto, pogotovo jer je u pitanju drugi kvartal. Problem je eventualno Zeničko-dobojski kanton, koji nema takvu podršku, ali je moguće da se to ublaži u dogovoru sa Općinom Visoko i lokalnim distributerom, dodao je Krehić.

 

Ono što je sasvim izvjesno u ovom trenutku jeste da državne i entitetske vlasti ne planiraju uvesti olakšice za građanstvo i privredu. Zakoni koji regulišu akcize, porez na dodatnu vrijednost, pa čak i poreze na dohodak i doprinose, vlasti još nisu donijele, te se očekuje da će se cijene proizvoda i usluga i dalje povećavati, pogotovo zbog činjenice što entitetske vlade nisu odobrile nikakve značajnije programe podrške poljoprivrednoj proizvodnji, nego novac koji prikupljaju od poreza ljubomorno čuvaju u svojim kasama. Nije isključeno da će ga u konačnici iskoristiti za udovoljavanje zahtjevima budžetskih korisnika, poput onih iz UIOBiH, koji već traže povećanje plata, ali i predizborne turneje.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još