Nakon intenzivne kampanje

Mađari izlaze na izbore, Orban ima malu prednost: 'Sve opcije su na stolu'

Front03.04.22, 12:43h

Mađari izlaze na izbore, Orban ima malu prednost: 'Sve opcije su na stolu'
Vladajućoj stranci Fideszu prvi put u 12 godina opozicija će se suprotstaviti ujedinjena

 

 

 

Nakon intenzivne kampanje kojom je dominirala tema ruske invazije na Ukrajinu, Mađari danas izlaze na birališta na izbore uoči kojih ankete daju malu prednost aktualnom premijeru Viktoru Orbanu.

 

Vladajućoj stranci Fideszu prvi put u 12 godina opozicija će se suprotstaviti ujedinjena.

 

Fideszova prednost je minimalna, pa su „sve opcije na stolu“, rekao je agenciji France Presse Bulcsu Hunyadi, analitičar neovisnog instituta Political Capital.

 

On smatra da će ključna biti „mobilizacija zadnjih nekoliko dana“ jer je u toj zemlji s 9,7 miliona stanovnika njih pola miliona još uvijek neodlučno.

 

Orban je u petak održao posljednji skup u gradu Szekesfehervaru dok njegov protivnik, čelnik opozicije Peter Marki-Zay zadnje obraćanje imao u prijestolnici u subotu.

 

Iako je na evropskoj razini podržala Kijev, Orbanova vlada odbila je tranzit oružja za Ukrajinu preko svog teritorija te je, govori Hunyadi, sukob u susjedstvu svela na jednostavno pitanje: „Treba li se Mađarska uključiti ili ne“.

 

„Ta je poruka bila puno efikasnija nego opoziciona kritika vladajućima“ zbog bliskosti s Rusijom.

 

Tome pomaže i činjenica da je „Fideszova propagandna mašinerija znatno djelotvornija nego sposobnost opozicije da dopire do birača“.

 

Analitičari ističu i da su reforme izbornog sistema kroz godine išle u korist vladajuće stranke, što vlada odbacuje.

 

„Teren je apsolutno svima jednak“, rekao je glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs.

 

Kovacs kritizira Marki-Zaya da je samo ličnost bez stranke i svojih zastupnika. On se istaknuo kad je pobijedio Fidesz i postao gradonačelnik grada Hodmezovasarhelyja, no ima težak zadatak vođenja koalicije široke lepeze stranaka, od desnog Jobbika, do liberala, zelenih i socijaldemokrata, javlja Hina.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!