Potražnja velika, ponuda slaba

Stanovi u Sarajevu nikad skuplji: U Centru i Novom Gradu izjednačena cijena kvadrata, najtraženija Grbavica

Biznis Klub30.03.22, 17:09h

Stanovi u Sarajevu nikad skuplji: U Centru i Novom Gradu izjednačena cijena kvadrata, najtraženija Grbavica
Što se tiče najatraktivnijih lokacija u Sarajevu, Grbavica je najtraženija jer je najpristupačnija. Ali ako idete dalje, malo je jeftinije, Alipašino je došlo do 2.200-2.300 KM, Dobrinja…, kazao je Ljajić

 

 


Iako se očekivalo da će cijene nekretnina u našoj zemlji padati nakon pojave pandemije, to se nije dogodilo.

 

Suprutno tome, cijene su porasle, što su za Hayat potvrdili i agenti za prodaju nekretnina.

 

Novinari Hayata provjerili su kakve su trenutno cijene stanova u Sarajevu i šta se to najviše traži.

 

Boris Marić, menadžer u agenciji „Prostor“, kazao je za Hayat.ba da je, kada je riječ o lokacijama, najtraženije Novo Sarajevo i to stanovi od 50 do 60 kvadrata.

 

- Cjenovno je to dosta različito, jer je puno faktora koji utiču na cijenu. U Novom Sarajevu je kvadrat od 2.500 pa do 3.500 KM, a u zavisnosti od stanja, spratnosti, lokacije… – kazao je Marić.

 

Interes za stanovima tek nakratko je stao nakon što je počela ruska agresija na Ukrajinu zbog velike neizvjesnosti. Ipak, to nije dugo trajalo i već nakon sedam dana stanje se opet normaliziralo.

 

A, da li će cijene nekretnina rasti ili padati u narednom periodu, Marić kaže da je to teško prognozirati.

 

- Na početku pandemije smo prognozirali pad cijena, a desilo se upravo suprotno. Cijene su porasle skoro za 30 posto. Već imate naznake svjetske ekonomske krize, podizanje kamatnih stopa od strane banaka, u tom kontekstu bi bilo opravdano da dođe najmanje do stagnacije cijena ali i pada, međutim to niko ne može sa preciznošću reći – rekao nam je Marić.  

 

Iz Udruženje učesnika u prometu nekretnina također su potvrdili da je od početka pandemije zabilježen rast cijena iz razloga što je potražnja velika, a ponuda osiromašena.

 

- Mislim da će se to iskristalizirati, ali kada ne znam. Banke su dale povoljne mogućnosti kreditiranja, međutim poskupili su osnovni troškovi života, a sve jedno drugo vuče. Bilježimo potražnju, stalno se traži neka nekretnina, a ponuda nam je poprilično slabija. Imam osjećaj da se ljudi teško odlučuju na prodaju. Najviše smo zabilježili potražnju za stanovima i to u većim gradovima jer oni daju više mogućnosti – kazala je za Hayat.ba Naida Ćerimagić, predsjednica Udruženja.

 

Dodaje da je u Sarajevu najveća potražnja za stanovima u gradskim općinama.

 

- To su dvosobni, maksimalno trosobni, od 50 do 70 kvadrata. Ukoliko su porodice sa više članova, traže nešto veće stanova. Troškovi održavanja stanova su manji nego u kućama, mada ima i onih koji žele kupiti komad zemlje pa graditi. Što se tiče prosječne cijene kvadrata stana, ona zavisi od dijela grada. Zanimljivo je da su se izjednačile cijene u Centru i naprimjer u Novom Gradu. Prije je bilo skuplje što ste bliže centru. Stan na Grbavici košta skuplje neko na Breki. Novogradnja je na najvećoj cijeni, uvijek se preferira u odnosu na staru gradnju. Prosjek je 2.500 do 3.000 KM po kvadratu u zavisnosti od novih ulaganja, da li je starija zgrada… – rekla je Ćerimagić.  

 

Dodaje da cijene nekretenina prate i ukupni ekonomski ambijent.

 

U Sarajevu je trenutno veća potražnja od ponude jer u gradu ima vrlo malo novogradnje, kaže za Hayat.ba Spaho Ljajić, vlasnik agencije SigenX.

 

- Imate mala dva-tri krana, što je beznačajno. Sarajevo je useljenički grad i ima uvijek potrebu za stanovima. S druge strane, u Istočnom Sarajevu se non-stop gradi, cijene su pristupačne i povoljne, pa možete kupti stan u novogradnju od 1.700 do 2.000 KM, sređen, s plaćenim porezom, ključ u ruke, dok takav stan ne možete dobit ispod 3.000 KM na lokaciji u Sarajevu, uključujući i Otoku – dodao je Ljajić.

 

Kao veliki problem ističe nedostatak novogradnje, a što diktira i veću cijenu stanova. Napominje da su aktivna dva gradilišta, na Markalama i Skenderiji, ali da je riječ o maloj količini stanova.

 

- Nemamo stanogradnje, ko to stopira i tjera investitore ne znam, ali oni bježe. Znam desetak investitora iz Sarajeva koji grade u Rijeci, Novom Pazaru, Novom Sadu, jer se ovdje čeka dugo na dozvole. Što se tiče najatraktivnijih lokacija u Sarajevu, Grbavica je najtraženija jer je najpristupačnija. Ali ako idete dalje, malo je jeftinije, Alipašino je došlo do 2.200-2.300 KM, Dobrinja… – kazao je Ljajić za Hayat.ba.

 

Ističe da će cijene nekretnina pasti ukoliko budemo imati dva-tri kompleksa gdje se gradi po 600-700 stanova.

 

- Čim je ponuda veća i potražnja se smanjuje i pada cijena. Ako ne bude stanogradnja i ostane u ovom trendu da se čeka da neko stariji proda stan, cijene će sigurno rasti. Na jednom terminu dođu po četiri kupca, što je previše, a cijene automatski onda idu gore – zaključio je Ljajić. 

 

(Hayat.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još