Dan nakon napada Rusije na Ukrajinu

Gazprom planira povećati isporuke plina u Evropu preko Ukrajine

Biznis Klub25.02.22, 12:42h

Gazprom planira povećati isporuke plina u Evropu preko Ukrajine
Pozivajući se na podatke ukrajinskog operatera plinskog transportnog sistema, objavili su da su danas u ukrajinskom cjevovodu rezervirali kapacitete za transport gotovo 100 miliona kubika plina, za 20 posto više nego u četvrtak

 

 

Ruski Gazprom objavio je da je rezervirao znatno veće kapacitete za transport plina cjevovodom preko teritorija Ukrajine u Evropu, dan nakon napada Rusije na susjednu zemlju koji je potaknuo brojne zemlje da Moskvi zaprijete sankcijama.

 

"Gazprom redovno isporučuje ruski plin za tranzit kroz područje Ukrajine u skladu sa zahtjevima evropskih potrošača", navode u kompaniji prema izvještaju agencije Interfax.

 

To bi značilo da bi danas isporučili 103.8 miliona prostornih metara plina, izračunala je agencija dpa.

 

Pozivajući se na podatke ukrajinskog operatera plinskog transportnog sistema, objavili su da su danas u ukrajinskom cjevovodu rezervirali kapacitete za transport gotovo 100 miliona kubika plina, za 20 posto više nego u četvrtak.

 

Tranzit ruskog plina raste od ponedjeljka, kada je bio na razini od oko 50 miliona kubika. To je više od polovice Gazpromovih ugovornih obveza prema evropskim naručiteljima.

 

VEZANI TEKST: Putin se obraća oligarsima, među njima i šefovi Sberbanke i Gazproma: 'Prisilili su nas da ovo napravimo'

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!