Sumnjive nabavke

Novi osumnjičeni u aferi 'Respiratori': Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Samira Cerića i Sanje Lekić

Hronika16.02.22, 09:36h

Novi osumnjičeni u aferi 'Respiratori': Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv Samira Cerića i Sanje Lekić
Samir Cerić je odbio biti saslušan po zamolnici Tužilaštva BiH, potvrdili su za Žurnal iz ove pravosudne institucije

 

 

 

Iako je sudski proces protiv optuženih u aferi “Respiratori” u toku, Tužilaštvo BiH i dalje vodi istragu protiv još nekih osoba za koje se sumnja da su također bile u sve umiješane. Žurnal saznaje da su pod istragom i dvije osobe, čija se imena, kroz čitav slučaj protežu još od početka: Samir Cerić, biznismen iz Londona i Sanja Lekić, vlasnica kompanije BTL Medical Montenegro iz Podgorice.

 

Cerić odbio Tužilaštvo BiH

 

Ovu informaciju potvrdili su za Žurnal iz Tužilaštva BiH: “Dana 11. 02. 2021. donesena je naredba o provođenju istrage protiv Samira Cerića i Sanje Lekić, zbog sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa pranjem novca i krivotvorenjem ili uništenjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, a sve u vezi vojih radnji u postupku nabavke 100 respiratora koji su predmet optužnice Tužilaštva BiH protiv Novalić Fadila i dr.”

 

U Sudu BiH je, podsjetimo, u toku sudski postupak protiv premijera Novalića, direktora FUCZ Fahrudina Solaka, vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića, te federalne ministrice finansija Jelke Milićević.

 

Još prije podizanja optužnice, Sanja Lekić je saslušana kao svjedok u ovom predmetu, ali je u međuvremenu, u februaru prošle godine dobila status osumnjičene osobe.

 

To je ujedno razlog zbog kojeg je Tužilaštvo BiH nije pozvalo za svjedoka u predmetu Novalić i drugi.

 

“Samir Cerić je odbio biti saslušan po zamolnici Tužilaštva BiH”, potvrdili su za Žurnal iz ove pravosudne institucije.

 

Žurnal je još ranije pisao o tome kako je tekla nabavka respiratora. Sve je počelo preporukom funkcionera SDA Asima Sarajlića, koji je Hodžića uvezao sa premijerom Novalićem. Hodžić potom stupa u kontakt sa Kristianom Marićem, vlasnikom firme Promotion i osnivačem Mreže mladih poduzetnika iz Mostara.

 

Faktura sa većom cijenom

 

Marić, koji je dobio imunitet od krivičnog gonjenja, tokom svjedočenja u Sudu BiH, kazao je da je pregovore s Kinezima da se napiše duplo veća cijena za respiratore obavio Samir Cerić, saradnik Sanje Lekić koji živi u Londonu. Cerić je, tvrdi Marić, za tu uslugu trebao dobiti 100.000 eura.

 

U sve je bio, prema njegovim riječima, upućen i Fikret Hodžić.

 

Sanja Lekić je ranije nabavljala ACM 812 A za potrebe Srbije, ali po daleko nižoj cijeni. Međutim, zbog problema s rokovima isporuke srbijanski “Sinofarm” je odbio preuzeti naručenih 200 respiratora.

 

Prema Marićevim tvrdnjama, to je i razlog zbog kojeg dolazi do povećanja cijene respiratora za BiH: plan je bio da se s razlikom od 2,4 miliona eura (za koliko je podignuta cijena respiratora) pokrije dug koji je Lekić imala prema srbijanskom “Sinofarmu”.

 

Sanja Lekić je, nakon Marićevog svjedočenja, uputila demant medijima u BiH, negirajući sve navedeno. Ona tvrdi da je Marić dao lažni iskaz, da je prevario nju i njenu firmu, te da je ona ranije tokom saslušanja dala sve dokaze i dokumente Tužilaštvu BiH.

 

Lekić je ranije za medije izjavljivala da BTL Medical nije imala ništa sa firmom “Srebrena malina”, da su dobili upit od njih za respiratore, ali da to nisu mogli obezbijediti i da su ih dalje uputili na prodavce.

 

“Nikakvih transakcija nije bilo”, tvrdila je Sanja Lekić.

 

I tu nema ništa sporno. I Kristian Marić, ali i još neki svjedoci, potvrdili su da na račun Sanje Lekić nije ništa uplaćeno.

 

Međutim, na prošlom ročištu predočen je ugovor o posredovanju između Fikreta Hodžića i Sanje Lekić što ukazuje na činjenicu da i nije tačna tvrdnja da njena firma nije imala ništa sa firmom “Srebrena malina”.

 

Prema ugovoru o posredovanju, Hodžić je Sanji Lekić trebao isplatiti 150.000 eura, nakon što respiratori budu isporučeni BiH.

 

Tačno je da Lekić taj novac nikada nije isplaćen, a to je potvrdio i na prošlom ročištu saslušani svjedok Anđelko Martić iz Poreske uprave RS, koji je na zahtjev Tužilaštva sredinom jula 2020. otišao u kontrolu “Srebrene maline” kako bi provjerio ispravnost poreznih prijava za porez na dobit za 2019., te akontacije za 2020. kao i uplate doprinosa i vođenje poslovnih knjiga.

 

Ko je Samir Cerić?

 

Rođeni Banjalučanin već godinama živi u Londonu. U bh. medijima je predstavljan kao uspješni biznismen, mada oni upućeniji tvrde da je to daleko od istine. Krajem januara prošle godine izabran je za predsjednika FK Željezničar, ali na toj funkciji nije bio ni pet mjeseci, prije nego je smijenjen. Po dolasku u ovaj fudbalski klub, Cerić je obećavao mnogo toga, pa čak digitalizaciju i komercijalizaciju kluba, ali od toga ništa nije napravio. Nakon što je izglasana njegova smjena, jako brzo se snašao pa je preuzeo ulogu direktora operacija u kompaniji Blocksport, koja se bavi proizvodnjom tehnološke opreme za klubove i sportiste širom svijeta.

 

VEZANI TEKST: Ko je Samir Cerić, Bosanac kojeg je čuveni Times Magazine uvrstio među najmoćnije ljude u svijetu mode i umjetnosti?!

 

(Zurnal.info, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još