Facebook i Instagram ipak ostaju

Meta se oglasila o poslovanju u Evropi: Nemamo nikakvu želju da se povučemo

Mediji12.02.22, 20:27h

Meta se oglasila o poslovanju u Evropi: Nemamo nikakvu želju da se povučemo
Francuski i njemački političari ranije su komentarisali mogućnost povlačenja ovih društvenih mreža iz Evrope, navodeći da bi im bilo dobro i bez njih

 

 

Brojni korisnici Facebooka i Instagrama, koji su se bili zabrinuli, mogu da odahnu jer su iz Mete i zvanično objavili da nemaju namjere da napuste Evropu.

 

Nedavno su se po društvenim mrežama proširile informacije da su iz Mete zaprijetili da će, zbog problema sa evropskim propisima oko transfera ličnih podataka između EU i Sjedinjenih Američkih Država, možda ugasiti Facebook i Instagram na području EU.

 

S obzirom na to koliko građana EU koristi ove servise, ali i koliko Meta zarađuje od svojih evropskih korisnika, taj scenario je djelovao prilično nevjerovatno, jer s njim niko ne bi profitirao, pišu strani mediji.

 

Za one koji su se ipak uplašili da bi Mark Zuckerberg mogao da digne sidro iz Evrope, iz Mete stiže vijest da ne namjeravaju da ugase svoje servise u Evropi.

 

U saopštenju navode da su informacije o njihovoj navodnoj prijetnji napuštanjem Evrope neistinite: Nemamo nikakvu želju da se povučemo iz Evrope.

 

Razlozi koju su doveli do širenja ovih informacija nalaze se u njihovim poslovnim izvještajima koje su, kao kompanija čijim se dionicama javno trguje na berzi, obavezni da objave.

 

Takođe su dužni javnost da upozore na potencijalne rizike u poslovanju, a kao jedan od rizika nabrojali su i probleme oko mehanizma transfera podataka između EU i SAD-a koje su predstavili kao prijetnju njihovom pružanju usluga evropskim korisnicima i cjelokupnom poslovanju u Evropi.

 

Trenutno se čini da međunarodni transfer podataka nije njihova najveća briga. Vrijednost kompanije pala je u jednom danu za gotovo 240 miliona dolara, registrovali su drastičan pad broja korisnika, a TikTok im opasno prijeti.

 

Francuski i njemački političari ranije su komentarisali mogućnost povlačenja ovih društvenih mreža iz Evrope, navodeći da bi im bilo dobro i bez njih.

 

"Nakon što sam bio hakovan, četiri godine sam živio bez Facebooka i Twittera i život je bio fantastičan", rekao je ranije nemački ministar ekonomije Robert Habek novinarima.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!