Transfer privatnih podataka

Pojavile se šokantne informacije: Hoće li Zuckerberg isključiti Facebook i Instagram za evropske korisnike?!

Mediji06.02.22, 18:34h

Pojavile se šokantne informacije: Hoće li Zuckerberg isključiti Facebook i Instagram za evropske korisnike?!
Na osnovu prijašnjih iskustava s Facebookom, ova najava je samo forma pritiska. Facebook, odnosno Meta, puno se puta u recentnoj prošlosti prijetio da će napustiti neko područje kad im vlade ugrožavaju nesmetano korištenje privatnih podataka ili pokušavaju zaštititi vlastiti medijski prostor

 

 

Ako Meta ne dobije mogućnost prijenosa, pohrane i obrade podataka svojih evropskih korisnika na servere sa sjedištem u SAD-u, Facebook i Instagram bi mogli biti ugašeni širom Evrope.

 

Ovaj prijeteći zaključak, prema navodima londonskog časopisa City A.M. stoji u godišnjem izvještaju Mete Američkoj komisiji za vrijednosne papire i burze u kojem Meta upozorava da ako kompaniji više ne bude dopušteno koristiti trenutni model sporazuma “ili alternative”, firma “vjerovatno” više neće moći ponuditi mnoge od svojih “najznačajnijih proizvoda i usluga”, uključujući Facebook i Instagram u EU.

 

U cijeloj priči za Metu je transatlantski prijenos podataka regulitran tako zvanim Privacy Shield protokolom i drugim aranžmanima koji je omogućavao Meti da podatke o svojim korisnicima prenose na američke servere. No, politika EU se mijenja i ti bi protokoli mogli pod stroži nadzor i reviziju.

 

Konkretno protokol, odnosno ugovor Privacy Shield je služio kao pravna osnova po kojoj Meta može prebacivati podatke o korisnicima iz Evrope na američke servere što im je navodno ključno za pružanje usluga i targetiranje oglašavanja na osnovu dijeljenja podataka među državama.

 

Nadalje, Meta se dosad pozivala i na opće uvjete korištenja usluga po kojima su korisnici pristajali na dijeljenje privatnih podataka prilikom prijavljivanja na Facebook ili Instagram.

 

No, Evropski sud pravde je još u julu 2020. godine poništio Privacy Shield u odredbama koje omogućavaju transfer privatnih podataka zbog kršenja zakona o zaštiti podataka. Od tada SAD i EU rade na doradi tog ugovora, ali očito zasad bez konkretnih rezultata.

 

Meti više ni pristajanje korisnika da dijele podatke s njihovim platformama nisu dovoljna garancija da mogu raditi što hoće s njima, jer se klauzule tih pristanaka jednostavno kose s GDPR-om, Općom uredbom o zaštiti podataka EU s kojom su uvjeti za obradu, pohranu i prijenos podataka znatno postroženi.

 

Na osnovu prijašnjih iskustava s Facebookom, ova najava je samo forma pritiska. Facebook, odnosno Meta, puno se puta u recentnoj prošlosti prijetio da će napustiti neko područje kad im vlade ugrožavaju nesmetano korištenje privatnih podataka ili pokušavaju zaštititi vlastiti medijski prostor i medijske kuće čije poslovanje Facebook objektivno ugrožava.

 

Ovo potonje se dogodilo ne tako davno u Australiji. Tamošnja vlada je ostala ustrajna da donese zakon po kojem će Facebook morati finansijski kompenzirati objave medijskog sadržaja australskih glasila preko Facebooka, Facebook je zaprijetio odlaskom, no nije se dogodilo ništa, nije se povukao iz Australije, kao što se nije povukao iz bilo koje države s čijim je vladama došao u sukob. Tako će biti i ovaj put s Evropskom unijom koja je s pravom sve stroža naspram Facebooka, počevši tu od politike plaćanja poreza, pitanja nacionalne sigurnosti država i na kraju zaštite podataka privatnih osoba.

 

(novilist.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još