Kontrola inflatornih tokova i opskrba nužnim namirnicama

Vlasti spavaju zimski san! SDP traži od entitetskih i državne vlade detaljan izvještaj o stanju robnih rezervi

Front06.02.22, 15:50h

Vlasti spavaju zimski san! SDP traži od entitetskih i državne vlade detaljan izvještaj o stanju robnih rezervi
Ugovori za osiguranje robnih rezervi se potpisuju sa trgovačkim lancima, što je apsurd - poručuju iz SDP BiH

 

 

Izvjesna destabilizacija sigurnosnih i političkih prilika u Evropi zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, može rezultirati poremećajima i prekidom opskrbnih lanaca, što bi izvjesno moglo dovesti do još veće inflacije. Na ovo upozoravaju brojni stručnjaci širom svijeta.

 

Tim povodom, evropske države pune rezerve osnovnih životnih namirnica, goriva i plina. Samo stabilnim rezervama se mogu kontrolisati inflatorni tokovi i osigurati opskrba građana nužnim namirnicama. Međutim, u isto vrijeme, vlasti u BiH spavaju zimski san.

 

- Napominjemo da je Vlada FBiH u mandatu SDP-ove vladavine povratila vlasništvo nad Terminalima. Također, ta vlada je prva i jedina koja je rezervama intervenisala da spriječi porast cijena brašna. Trenutna vlast u FBiH je nažalost u potpunosti urušila sistem robnih rezervi u Federaciji BiH - saopćeno je iz SDP BiH.

 

Kako navode u saopćenju, ugovori za osiguranje robnih rezervi se potpisuju sa trgovačkim lancima, što je apsurd.

 

- Svrha robnih rezervi je da se njima kao ekonomskim ‘osiguračem’ ne može trgovati na otvorenom tržištu, a ne da stanje rezervi vežete za tržište na kojem će se pojaviti nestašica sa prvim znakom krize. Slično je stanje i u RS-u - saopćeno je iz SDP-a.

 

Socijaldemokratska partija BiH poziva vlast na svim razinama da izvrše hitnu nabavku namirnica kupovinom svih raspoloživih rezervi na tržištu i njihovim skladištenjem, umjesto da se nadaju da trgovci dolaskom krize neće prodati namirnice za što veći profit, što je paradoksalno. Isto važi i za nabavku rezervi plina i goriva.

 

- Nadamo se da će vlast barem jednom pokazati ozbiljnost s obzirom na situaciju i napraviti jedan jedini ispravan potez na kraju svog mandata u kojem su samo gomilali afere, praznili rezerve i trošili javni novac, ostavljajući iza sebe ekonomsku i demografsku pustoš - saopćeno je iz SDP-a.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!