Primitivizam Marinka Umičevića

Nagrađen čovjek koji omalovažava očeve ženske djece, trudnice, porodilje…

Mediji24.01.22, 08:10h

Nagrađen čovjek koji omalovažava očeve ženske djece, trudnice, porodilje…
Prije objavljivanja teksta o sukobu interesa Bojana je pozvala jednog od sagovornika da bi ga pitala za komentar. Ni sanjala nije šta će doživjeti…

 

 

S pozicije moći, bez biranja riječi često se političari obraćaju novinarima, ali i građanima. Posljednji primjer je odbornik SNSD-a, senator Republike Srpske i privrednik Marinko Umičević koji je izvrijeđao novinarku Bojanu Ninković i vlasnika portala Capital Sinišu Vukelića. Stigle su osude esnafa, ali ne i Gender centra Vlade Republike Srpske, niti Senata, kao ni stranke kojoj Umičević pripada, piše N1.

 

Prije objavljivanja teksta o sukobu interesa Bojana je pozvala jednog od sagovornika da bi ga pitala za komentar. Ni sanjala nije šta će doživjeti…

 

“Reci ti tom svom š**ku Vukeliću da ga je Marinko nabio na k***c. Đubre jedno, svi smo krivi što on ima pet ćerki… Ma daj mala jedi g**na, mrš u p***u materinu, ti pričaš o sukobu j**o ti Vukelić mater”, samo su neke od uvreda koje je izrekao Umičević.

 

Uznemirena je i razočarana bila nakon razgovora. Danas, priča Bojana, koja je u visokom stadijumu trudnoće i radi od kuće, očekuje da se institucije ograde od SNSD-ovog odbornika, ali i člana Senata RS, Marinka Umičevića.

 

Osjećaj je bio jako neugodan. Pogotovo što za 31 godinu nikad nisam doživjela takve uvrede. Umičević je odlučio da se posluži najgnusnijim mogućim uvredama, najprizemnijim psovkama. On je samo jedan od dokaza da pojedini funkcioneri smatraju da se trebaju na ovakav način izražavati. Alarmantnije je da pojedinci koji obavljaju javne funkcije doživljavaju da je u njihovoj milosti, a ne u obavezi, da odgovaraju na pitanja novinara. Čak i javnost doživljava da novinari ne trebaju da kritikuju nego trebaju samo da pišu o nekim njihovim dobrim postupcima”, kazala je novinarka Capitala.

 

U Bojaninu zaštitu odmah je stao njen urednik Siniša Vukelić.

 

“Kakav je to način razgovora sa mojim novinarima, kakvo je to psovanje!!?? Vrijeđate! Imaju Vas pravo sve pitati, pitaju predsjednika Vlade, ministre, što ne bi Vas pitali. Sram Vas bilo, nemojte se tako ponašati prema novinarima. Tako je senatore, vi senator, psujete i galamite”, poručio je Umičeviću Vukelić.

 

Nakon prijave slučaja, Upravni odbor Udruženja „BH novinari“ i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili Umičevićeve brutalne uvrede ekipi portala Capital. Još jedan u nizu napada, omalovažavanja, vrijeđanja novinara kažu u BHN iziskuje rekaciju institucija i vlasti Republike Srpske.

 

Umičeviću koji je i predsjednik Rukometnog saveza BiH u ostavci, te direktor fabrike obuće u kojoj radi oko 90% žena, ovo nije prvi ispad.

 

“Ginekolozi su najgori doktori. Ona je prokrvarila, ona ide na bolovanje… Ona nije glupa, ona živi van Banjaluke.. Odmah ona veže drugo dijete, znači nije radila 9 mjeseci, nije radila godinu dana, odmah veže drugo dijete, odmah čuva trudnoću, znači opet 9 mjeseci, godinu. Imam jedno 7 žena koje treće dijete odmah vežu. Neka djece, hvala Bogu, što kažu mašala, ali ne mogu to fabrike platiti”, govorio je Marinko Umičević.

 

Novinarska zajednica solidarno stala uz kolege, ali nisu optimistični da će Umičević biti kažnjen.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!