Srđan Puhalo/ 'Patriotski' mediji šute o epskoj nepravdi Suda BiH

Zašto se Republika Srpska stidi pripadnika Vojske RS Sabahudina Kajdića, osuđenog ratnog zločinca?


21.01.22, 21:04h

 

 

www.frontal.ba

 

Prije neki dan Sabahudin Kajdić zvani Saša, iz Prijedora, prvostepenom presudom Suda BiH, osuđen je na 12 godina zatvora za krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

 

O tome nisu izvijestili tri „najsrpskija“ medija u Republici Srpskoj - RTRS, Glas Srpske i Alternativna televizija - poznati po objektivnom i nepristrasnom suočavanju sa prošlošću u Republici Srpskoj, Mlječnom putu i svemiru u cjelini.

 

Zašto gore pomenuti „patriotski“ mediji ne pišu o epskoj nepravdi Suda BiH prema Sabahudinu Kajdiću, kao što pišu o sličnim nepravdama?

 

Bruka je još veća jer je Sabahudin Kajdić bio vojnik Vojske Republike Srpske i to 3. čete, 1. bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade, a osuđen je za progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti i to ubistvima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, na način kako je opisano u izreci presude.

 

Zašto gore pomenuti „patriotski“ mediji ne pišu o epskoj nepravdi Suda BiH prema Sabahudinu Kajdiću, kao što pišu o sličnim nepravdama?

 

Ako mislite da ne pišu o njemu zato što je ratni zločinac, onda se grdno varate. Ovi mediji svakodnevno, detaljno i sistematski pišu, prenose i citiraju izjave naših ratnih zločinaca i veličaju ih.

 

Ako mislite da je to zbog toga što se zove Sabahudin i što je Bošnjak-Musliman, opet griješite.

 

Kada je 2018. godine umro Nusret Nuce Dizdarević, potpukovnik Vojske Republike Srpske, o njemu je Glas Srpske pisao najljepše moguće. Tako smo mogli saznati da je potpukovnik Nuce komandovao čuvenom četom “Meša Selimović”, sastavljenom uglavnom od dobrovoljaca Muslimana-Bošnjaka u odbrani njihovih kućnih pragova u Derventi, Brodu i drugim dijelovima Republike Srpske. Ostali su doslijedni zakletvi da sačuvaju duh zajedništva. Pristupili su VRS, da bi zaštitili imovinu i ljude koji su željeli da ostanu na svome.

 

Odgovor je mnogo kompleksiniji.

 

Presuda Sabahudinu Kajdiću se ne uklapa u istoriju kakva se u posljednjih 25 godina pripovijeda i nameće u Republici Srpskoj.

 

Naš rat je bio odbrambeno-otadžbinski a to znači da su Srbi branili svoju otadžbinu od novog pokolja, pogroma, genocida, koje su planirali ustaše i islamski fundamentalisti na čelu sa Alijom Izetbegovićem. Srbi su, zahvaljujući vizionarstvu Miloševića, Karadžića, Plavšićke, Koljevića, Krajišnika i mnogih drugih, prepoznali na vrijeme, organizovali se i preventivno pobili i protjerali ekstremiste i njihovu nejač.

 

Ali ne samo Srbi, tu opasnost su prepoznali i pošteni Muslimani, koji su zajedno sa svojom pravoslavnom braćom ustali protiv povampirene NDH i islamske države.  

 

Sabahudin Kajdić je nebitan kao pojediac, koji je iz nekog razloga postao i ostao Vojnik Republike Srpske i kao takav odradio mnoge prljave poslove koje su izbjegavali „obični“ vojnici.

 

On i njegova ekipa su dokaz da je Vojska Republike Srpske bila multietnička, da Srbi ne mrze druge i drugačije i da je uvijek bilo poštenih Muslimana-Bošnjaka koji su bili sa Srbima i uz Srbe

 

Nusret Dizdarević je predstavnik Muslimana-Bošnjaka koji su „ostali doslijedni zakletvi da sačuvaju duh zajedništva. Pristupili su VRS, da bi zaštitili imovinu i ljude koji su želeli da ostanu na svome.“

 

On i njegova ekipa su dokaz da je Vojska Republike Srpske bila multietnička, da Srbi ne mrze druge i drugačije i da je uvijek bilo poštenih Muslimana-Bošnjaka koji su bili sa Srbima i uz Srbe. Oni su dokaz da nije bilo sistemtskog zločina u Republici Srpskoj.

 

Otuda razlika u percepciji ova dva Muslimana-Bošnjaka iz Vojske Republike Srpske, ali je l' to pošteno?

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još