VIDEO/ Sada i tonski snimak

Evo šta je tačno rekao Viktor Orban o bosanskim muslimanima kao sigurnosnom problemu

Front23.12.21, 12:53h

Evo šta je tačno rekao Viktor Orban o bosanskim muslimanima kao sigurnosnom problemu
Prethodno je glasnogovornik mađarskog premijera Zoltan Kovacs, prenoseći detalje razgovora mađarskog premijera s novinarima, parafrizirao je Orbanovu izjavu o Bosni i Hercegovini te kazao: "Izazov sa Bosnom je kako integrirati zemlju sa 2 miliona muslimana"

 

 

“Učinit ću sve kako bih najviše evropske zvaničnike ubijedio u to da je ključno pitanje, ma koliko Balkan možda bio dalje od njih nego od Mađarske, da je i s njihovog aspekta ključno pitanje kako da riješimo bezbjednost jedne zemlje u kojoj živi 2 miliona muslimana”.

 

Ovo je precizno citirana izjava mađarskog premijera Viktora Orbana, izrečena u utorak na konferenciji za medije u Budimpešti. U saradnji sa kolegama iz Austrije i Mađarske, Istraga.ba je pribavila tonski snimak, a vjerodostojnost prevoda potvrđen je za taj portal iz tri izvora.

 

Orbanovu izjavu citirao je i Associated Press. Prema njihovom prevodu sa mađarskog na engleski jezik, Orban je kazao: “I am doing my best to convince Europe’s great leaders that the Balkans may be further away from them than from Hungary, but how we manage the security of a state in which 2 million Muslims live is a key issue for their security too”.

 

No, unatoč malim razlikama u prevodu, suština Orbanove izjave je da dva miliona bosanskih muslimana predstavlja sigurnosnu prijetnju za Evropu.

 

Podsjećamo, glasnogovornik mađarskog premijera Zoltan Kovacs, prenoseći detalje razgovora mađarskog premijera s novinarima, parafrizirao je Orbanovu izjavu o Bosni i Hercegovini.

 

“Izazov sa Bosnom je kako integrirati zemlju sa 2 miliona muslimana. U svakom slučaju, mi ćemo i dalje biti kapija čak i ako zapadne države članice EU još ne žele da uključe zemlje zapadnog Balkana”, prenio je Kovacs Orbanove riječi.

 

Kovacs je, očito, dodatno ublažio Orbanovu izjavu, ali i takva, ublažena, izazvala je brojne reakcije u bosanskohercegovačkoj ali i svjetskoj javnosti.

 

“Muslimani u Bosni i Hercegovini su u pretežnoj većini pripadnici bošnjačkog naroda, kao što su katolici u pretežnoj većini pripadnici hrvatskog naroda i pravoslavci pripadnici srpskog naroda. Bošnjaci su stari evropski narod i zajedno s druga dva bosanskohercegovačka naroda, određuju i podnose sudbinu Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena. Navedena izjava premijera Orbana sugerira monstruoznu neistinu da su Bošnjaci stranci u Bosni i Hercegovini i da su problem zato što su u pretežnoj većini muslimani”, naveo je u svom reagiranju reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović.

 

Dodao je još da kako “ksenofobne i rasističke ideologije vraćaju sve u prošlost kada se pokušavalo izgraditi Evropu na principima fašizma, nacizma, nasilja i genocida koji su izazvali holokaust i druge zločine, zbog čega on očekuje da će Orban objasniti svoje namjere iza ove izjave”.

 

Kompletnu konferenciju za medije mađarskog premijera Viktora Orbana možete pogledati na linku ispod.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook