FOTO/ između 12 nominovanih, odabrane četiri

One su uticajne žene: Prvi put u BiH dodijeljena nagrada 'Liderke za razvoj'

ŽENA iN16.12.21, 14:38h

One su uticajne žene: Prvi put u BiH dodijeljena nagrada 'Liderke za razvoj'
Na hibridnoj konferenciji u prisustvu 80 liderki iz svih sektora života u Bosni i Hercegovini su predstavljeni primjeri konkretnog uticaja žena na ekološku, ekonomsku i socijalnu održivost njihovih zajednica, uz međugeneracijsko i svako drugo povezivanje, zajednički rad i solidarnost

 

 

 

Danas je na Konferenciji „Susreti liderki za razvoj“ organizovanoj u Sarajevu, Ženski forum za razvoj (WF4D) prvi put proglasio Liderke za razvoj u Bosni i Hercegovini.


Dodjelom nagrada Liderke za razvoj odaje se priznanje inspirativnim liderkama koje daju glas ženama širom Bosne i Hercegovine i brane vrijednosti humanosti i solidarnosti, ravnopravnosti, različitosti i inkluzije, održivog razvoja i demokratije.
 

Na hibridnoj konferenciji u prisustvu 80 liderki iz svih sektora života u Bosni i Hercegovini su predstavljeni primjeri konkretnog uticaja žena na ekološku, ekonomsku i socijalnu održivost njihovih zajednica, uz međugeneracijsko i svako drugo povezivanje, zajednički rad i solidarnost.
 

Između 12 nominovanih liderki u četiri različite oblasti, izabrane su slijedeće dobitnice nagrade Liderka za razvoj:


- oblast „Dostojanstven rad“ - Mirsada Ćulov,

- oblast „Ekonomija brige i socijalne inovacije“ - Tanja Milinković,

- oblast „Transformativno liderstvo“- Sanela Prašović – Gadžo,

- oblast „Znanje kao pokretač razvoja“ - Sehija Dedović.

 

liderke-za-razvoj-1

 

Konferencija i dodjela nagrade su organizovane u okviru projekta Žene na izborima u Bosni i Hercegovini koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a finansira Švedska.
 

- Od 2014. godine provodimo programe ove vrste zajedno sa svojim partnerima širom svijeta kako bismo osigurali jednaku zastupljenost žena i muškaraca u društvu. Projekat „Žene na izborima u Bosni i Hercegovini“ i Ženski forum za razvoj su veoma praktični načini kako da okupimo žene lidere ali i one koji to žele biti na jedno mjesto. Sretna sam danas vidim ove izuzetne žene zajedno, kako podržavaju jedna drugu i razmjenjuju iskustva o naporima s kojima se suočavaju, ali i uspjesima koje postižu. Danas dodjeljujemo nagrade ženama liderkama koje su se posebno istakle u svojim oblastima djelovanja i rada i naglašavam da mi nastavljamo i dalje raditi, sa svojim partnerima poput UNDP-a u Bosni i Hercegovini, kako bi žene i muškarci imali jednaka prava, jednake mogućnosti i bili jednako zastupljeni u postizanju svojih ciljeva - izjavila je Nj. E. Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini.

 

- Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH je ponosan da, posljednjih nekoliko godina, zajedno sa UN Women radi na pitanjima koja se odnose na liderstvo žena i unapređenje položaja žena u javnom i političkom prostoru u Bosni i Hercegovini. Jedna od naših najvažnijih aktivnosti se upravo odnosi na uspostavljanje zajednice u kojoj žene mogu učestvovati, inspirisati jedna drugu kako bi se zajedno razvijale i postale faktor promjene. Zajednica žena uspostavljena tokom globalne pandemije na Facebook društvenoj mreži je danas prerasla u zajednicu koja okuplja veliki broj liderki iz cijele BiH. Danas su se prvi put okupile na jednom mjestu, i online, kako bi podijelile iskustva i naučene lekcije, ali ideje kako da postanu pokretači promjena u njihovim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Sretni smo da danas slavimo uspjehe žena liderki, žena šampionki i da im čestitamo na njihovim uspjesima u prethodnim godinama i izrazimo nadu u njihove uspjehe u budućnosti - izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

 

Jedna od dobitnica nagrade Mirsada Ćulov, koja je gotovo tri decenije angažovana u nevladinom sektoru, u Udruženju oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde, organizaciji koja brine o osobama koje su najčešće na marginama zajednice je izjavila: 


- I sama pripadam toj populaciji i samim tim su mi problemi, ali i snovi  osoba sa invaliditetom bliži i više ih prepoznajem i osjećam. Nije bilo lako sve protekle godine, jer je prepreka svake prirode mnogo više nego otvorenih vrata. Kucajući na vrata iza kojih su oni koji su i profesionalno i ljudski zaduženi za brigu o nama, nastojala sam da svaki moj potez i moj odnos sa drugima bude častan, vrijedan poštovanja i podrške, da pomažem osobama sa invaliditetom ali i drugim ljudima, a da uz sve prepreke koračam kroz život visoko podignute glave. Nadam se da sam zaslužila svaku podršku i što je najvažnije, svaki stisak ruke i osmijeh koji su bili odgovori na moju brigu i moju ljubav za ljude oko mene.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook