Zastupnik u Federalnom parlamentu upozorava

Čengić: Povećanje plata parlamentarcima je neustavno

Front14.12.21, 10:39h

Čengić: Povećanje plata parlamentarcima je neustavno
Naglašava da je povećanje plate parlamentarcima u toku mandata zabranjeno članom 14. dijela Ustava koji govori o Parlamentu FBiH

 

 

Povećanje plata parlamentarcima je neustavno, saopćio je zastupnik u Federalnom parlamentu Irfan Čengić.

 

On je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine postavio zastupničko pitanje: Da li je planirano povećanje osnovice za uposlene na nivou FBiH te ako jeste planirano povećanje osnovice, kako Vlada planira ispoštovati Ustav FBiH koji propisuje da se parlamentarcima u toku mandata ne mogu povećati primanja?

 

- Povećanje osnovice za uposlenike i državnu službu je stvar sindikata i Vlade FBiH te njihovog dogovora. Trenutne plate parlamentaraca su prilagođene troškovima života a i povećane su u ovom mandatu na osnovu sporazuma s kraja prošlog mandata - ističe Čengić.

 

Naglašava da je povećanje plate parlamentarcima u toku mandata zabranjeno članom 14. dijela Ustava koji govori o Parlamentu FBiH.

 

- Član 14. iz Ustava FBiH glasi: 'Članovi oba doma bit će plaćeni kako je utvrđeno zakonom. Plata se neće povećavati ili smanjivati tokom izbornog mandata osim za prilagođavanje troškovima života' - citira Čengić i podsjeća da je prema zakonu o budžetima, u decembru već trebalo usvojiti nacrt budžeta FBiH za iduću godinu i pripremati se za usvajanje prijedloga budžeta.

 

- Međutim, ova nenarodna vlada, koja nema legitimitet Parlamenta, ni ove godine ne poštuje zakone prilikom usvajanja budžeta. Tako još ne znamo kako je planiran budžet FBiH te da li je planirano povećanje plata, zbog čega sam odgovore tražio zastupničkim pitanjem - zaključuje ovaj zastupnik u Federalnom parlamentu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!