OSTALI OSUMNJIČENI NA SLOBODI

'Bosnalijek' gubi milione, zaustavljeni kamioni: Uspješna bh. kompanija već trpi štetu zbog hapšenja Uzunovića!

Biznis Klub09.12.21, 13:59h

'Bosnalijek' gubi milione, zaustavljeni kamioni: Uspješna bh. kompanija već trpi štetu zbog hapšenja Uzunovića!
Unatoč svim obrazloženjima odbrane, Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenom Nedimu Uzuinoviću, donio je rješenje kojim je u odnosu na osumnjičenog određen pritvor

 

 

 

Odbrana uhapšenog direktora najveće bosanskohercegovačke farmaceutske kompanije Bosnalijek Nedima Uzunovića na jučerašnjem je ročištu detaljno obrazložila da će njegovim pritvaranjem ova kompanija izgubiti milione.


Uzunovićev branitelj Mirsad Crnovršanin je istaknuo je da bi prikupljanje dokaza do potencijalnog podizanja optužnice u Tužilaštvu BiH moglo trajati predugo, a da bi, ukoliko Uzunović za to vrijeme bude u pritvoru, za Bosnalijek to značilo velike finansijske gubitke.


Navedeno je i da već jučer nisu mogli krenuti kamioni robe za Rusiju, jer Uzunović nije bio na slobodi da, kao jedino ovlašteno lice, potpiše potrebne akte.


- Jučer i danas nije mogao biti otpremljen kamion u vrijednosti od 700.000 KM, to je 1,4 miliona KM direktne štete koja je već nastala, a milioni bi još mogli biti izgubljeni ako mu bude određen pritvor, rekao je Crnovršanin naglasivši da prijedlog tužiteljice da Uzunović sve potrebno potpisuje u pritvoru – ne dolazi u obzir.


- Mi smo iznijeli kompletnu dokumentaciju i argumentaciju iz koje smatramo da je gospodin Uzunović počinio predmetna krivična djela. Dostavili smo sva relevantna vještačenja koja smo vršili u proteklom periodu. Iz njih proizilazi da Bosnalijek nije pretrpio štetu, kada je u pitanju rad gospodina Uzunovića - naglasio je također Crnovršanin.

 
U skladu s tim advokat osumnjičenog Uzunovića predložio je da se njegovom branjeniku odredi mjera kućnog pritvora, uz odobrenje da može periodično odlaziti da potpisuje ugovore kako se ne bi paralizovao rad “Bosnalijeka” s obzirom da je on direktor.


Branilac Crnovršanin je uložio osam materijalnih dokaza, među kojima je saglasnost nekadašnjeg direktora “Bosnalijeka” Edina Arslanagića za ovlaštenje Uzunovića da zaključi ugovor sa korporacijom “Impericon Alliance”. Također, Odbrana je uložila i izvještaje finansijskih vještaka kao i dokaz koji se odnosi na poslovanje “Bosnalijeka”, odnosno izvoz na rusko tržište. Dodao je da se 75 posto proizvoda “Bosnalijeka” izvozi u Rusiju.


Crnovršanin je rekao i da pritvor Uzunoviću ne bi bio fer, jer su ostala 24 osumnjičena na slobodi i oni mogu uticati i na dokaze i na svjedoke.


Međutim, unatoč svim obrazloženjima odbrane, Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora osumnjičenom Nedimu Uzuinoviću, donio je rješenje kojim je u odnosu na osumnjičenog određen pritvor.

 
Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 6. januara 2022. godine ili do nove odluke Suda.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook