Policija iz Istočnog Sarajeva u odbrani ratnog zločinca

Zbog farbanja spomen-ploče Ratku Mladiću na Vracama uhapšen Vogošćanin

Hronika30.11.21, 19:45h

 Zbog farbanja spomen-ploče Ratku Mladiću na Vracama uhapšen Vogošćanin
U toku je dokumentovanje predmeta nakon čega će protiv S. M. Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu - naveli su iz PU Istočno Sarajevo

 

 

 

Policija iz Istočnog Sarajeva uhapsila je danas u Lukavici S. M. iz Vogošće zbog, kako su saopćili, krivičnog djela oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

 

On se sumnjiči da je 17. novembra oštetio spomen-ploču na Vracama, područje Općine Istočno Novo Sarajevo.

 

- U toku je dokumentovanje predmeta nakon čega će protiv S. M. Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu - naveli su iz PU Istočno Sarajevo.

 

ploca-ratko-mladic-vraca

 

Ploča se nalazi se na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nekoliko kilometara od centra glavnog grada Bosne i Hercegovine.

 

Spomen-ploča postavljena je 2014. godine na Vracama, nekoliko kilometara od centra Sarajeva, "u znak sjećanja na vojnu smotru koju je na tom mjestu maja 1992. godine izvršio general Ratko Mladić".

 

Spomen-ploča sa imenom Ratka Mladića, koji je pred Međunarodnim sudom u Hagu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratni zločin u Bosni i Hercegovini (BiH), u petak, 26. novembra je očišćena od boje koja je bačena dan ranije.

 

Podsjećamo, nedavno je Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo inicijativu delegatkinje Alme Čengić kojom se zahtijeva od OHR-a da sa ulaza na područje Općine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče. Čengić se pozvala na Odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravosnažno osuđenim za genocid.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 76

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još