Detaljno opisano šta se dešavalo

Šta piše u otpusnom pismu Džene Gadžun: Nakon srčanog aresta i reanimacije, urađen je CT mozga koji je pokazao...

Hronika30.11.21, 19:01h

Šta piše u otpusnom pismu Džene Gadžun: Nakon srčanog aresta i reanimacije, urađen je CT mozga koji je pokazao...
U otpusnom pismu, koje eksluzivno objavljuje N1 uz dopuštenje punomoćenika roditelja dvogodišnje djevojčice Amile i Murisa Gadžun, navedeno je detaljno šta se zbivalo. Poštivajući i medicinsku i novinarsku etiku izdvajamo samo činjenice

 

 

 

Slučaj Džene Gadžun, djevojčice iz Kaknja, koja je usljed rutinske oftalmološke operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa završila kobno, otkriva nove detalje.

 

U otpusnom pismu, koje eksluzivno objavljuje N1 uz dopuštenje punomoćenika roditelja dvogodišnje djevojčice Amile i Murisa Gadžun, navedeno je detaljno šta se zbivalo. Poštivajući i medicinsku i novinarsku etiku izdvajamo samo činjenice.

 

Prilikom prijema 8. novembra „liječnica Hitne medicinske pomoći navodi da su pozvani u privatnu polikliniku radi aresta tokom operacije očnog kapka.“

 

Također, prilikom prijema, navodi se u otpusnom pismu: „Djevojčica je bila u pratnji ljekara HMP, ljekara anesteziologa i oftalmologa koji su vodili operativni zahvat u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, komatozna…“

 

Srčani arest, reanimacija su rađeni tokom operacije

 

Dan kasnije, nakon potvrde da je PCR negativna, prebačena je u jedinicu intenzivnog liječenja, te je precizirano da je djevojčica hospitalizovana „nakon srčanog aresta i sprovedene reanimacije tokom operacije….Rađen CT mozga, koji je pokazao znake edema mozga i znakove svježe ishemije..“

 

„Edem mozga i znaci svježe ishemije“ , potvđeno je za N1, mogli su biti uzrokovani zastojem srca (srčanim arestom) i reanimacijom.

 

Specijalista ustanovio moždanu komu

 

Slijedili su kritični dani male Džene.

 

Prilikom procjene „kliničkog statusa i moždane aktivnosti“ specijalista je ustanovio “moždanu komu” navodi se u otpusnom pismu.

 

Priključena je na aparat za mehaničku ventilaciju, a potom i na respirator, kako bi malena pluća mogla raditi do kraja. Prethodno su na RTG pluća i srca utvrđeni „znaci plućnog edema“.

 

“Čekamo obdukcioni nalaz koji bi trebao dati odgovor na pitanje uzroka smrti. Slijedom toga otvoriće se mogućnosti utvrđivanja propusta u ovom slučaju, dakle ko je kriv?“, rekao je za N1 Almin Dautbegović, advokat roditelja dvogodišnje Džene, porodice Gadžun, kao oštećene strane.

 

N1 je uputio Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo i ministru upit dva puta na ista pitanja: Šta će uraditi nakon obimnog izvještaja zdravstvene inspekcije Kantonalnog ureda za inspekcijske poslove KS. U izvještaju je ustanovljeno brojno kršenje pravilnika, ali i zakona. Odgovor iz ministarstva nikako nisu dobili.

 

“Ovdje je principijelno pitanje organizacije zdravstva i privatnog sektora. Naši političari ne mogu to riješiti. Kroz ovaj predmet sam mislio tražitii da OHR ili Brisel ponudi model zdravstva kakav je u Evropi. Ili radiš u državnom sektoru ili si privatnik! A privatni sektor kontrolisati po kvalitetu, opremi i svemu ostalom“, istakao je za N1 advokat oštećene porodice Almin Dautbegović.

 

Podsjetimo, operacija dvogodišnje Džene Gadžun u opštoj anesteziji, koja je zakonom potpuno zabranjena prilikom hirurških zahvata u privatnim ordinacijama (Pravilnikom o uslovima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uslovima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom -“SI. novine FBiH”, broj 104/13, 16/14 i 66/ IS) završila je fatalno.

 

I drugo, opšta anestezija je vršena, utvrdila je zdravstvena inspekcija Kantona Sarajevo, anesteziološkim aparatom koji nije verifikovan. Saznajemo – nikada!

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!