Pandemiji nikad kraja

Korona mutant: Otkriven prvi slučaj novog soja u Evropi. Strahuje se da bi vakcine mogle biti manje efikasne

Hronika26.11.21, 15:29h

Korona mutant: Otkriven prvi slučaj novog soja u Evropi. Strahuje se da bi vakcine mogle biti manje efikasne
Cijeli niz država uveo je restrikcije za putnike iz južnoafričkih zemalja

 

 

Prvi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa, otkrivenim u Južnoafričkoj Republici, zabilježen je u Evropi, točnije u Belgiji, javljaju svjetske agencije.

 

Necijepljena djevojka, koja je oboljela od koronavirusa, 11 dana nakon što se vratila s putovanja u Egipat preko Turske. Ima blage simptome slične gripi te negira bilo kakvu povezanost s Južnoafričkom Republikom ili bilo kojom drugom državom južne Afrike. Niko od članova njene porodice nije razvio simptome.

 

Prema riječima belgijskog virologa Marca Van Ransta, pacijentica se vratila iz u Belgiju 11. novembra, a prvi simptomi razvili su se 22. novembra.

 

Naučnici sa Univerziteta KU Leuven i UZ Leuven rekli su da je pacijentica imala visoko virusno opterećenje u vrijeme postavljanja dijagnoze.

 

U međuvremenu je cijeli niz država uveo restrikcije za putnike iz južnoafričkih zemalja, među njima su Velika Britanija, Indija, Japan, Italija, Njemačka, Singapur, Češka i druge.

 

Velika Britanija upozorila je u petak da je nova varijanta koronavirusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je naučnici smatraju najznačajnijom do sada jer bi vakcine mogle biti manje efikasne.

 

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost objavila je da ta varijanta, pod nazivom B.1.1.529, ima radikalno drugačiji protein šiljka od onog originalne varijante koronavirusa na kojem se temelje vakcine.

 

Nova varijanta virusa potvrđena je i u Bocvani te Hong Kongu.

 

I naš Nacionalni stožer civilne zaštite donijet će odluku o ograničavanju prelaska državne granice za sve koji dolaze s područja južne Afrike. Preporuka o tome bit će donesena i na razini Evropske komisije za sve države članice EU-a.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još