32 mutacije

Nova COVID varijanta: Velika Britanija hitno ograničava putovanja kako bi zaustavila širenje 'najgoreg što smo dosad vidjeli'

Lifestyle26.11.21, 09:31h

Nova COVID varijanta: Velika Britanija hitno ograničava putovanja kako bi zaustavila širenje 'najgoreg što smo dosad vidjeli'
Britanski ministar zdravstva Sajid Javid danas je kazao kako će zbog zabrinutosti oko novog soja covida-19 od sutra šest afričkih zemalja biti dodano na crvenu listu

 

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid danas je kazao kako će zbog zabrinutosti oko novog soja covida-19 od sutra šest afričkih zemalja biti dodano na crvenu listu, letovi prema tim državama bit će privremeno zabranjeni, a putnici iz Velike Britanije koji se vraćaju iz tih područja morat će ići u karantenu.

 

Javid je naveo da bi nova varijanta, identificirana u Južnoj Africi, "mogla biti zaraznija" od delta soja i da bi "vakcina koju trenutno imamo mogla biti manje efikasna", piše Sky News.

 

Podsjetimo, naučnici upozoravaju da je u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu zabilježena nova varijanta koronavirusa nazvana B.1.1.529 koja ima čak 32 mutacije koje bi joj možda mogle omogućiti da izbjegava imunitet stečen vakcinama i prebolijevanjem.

 

Za sada je sekvenciranjem genoma identificiran tek mali broj slučajeva, međutim, stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. 

 

Naime, sasvim je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno prepoznati prisutnost te varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu povezani su s Afrikom.

 

Varijanta B.1.1.529 izdanak je stare varijante poznate kao B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je dijelom mogla zaobići imunosni odgovor. Nova ima čak 32 mutacije na proteinu šiljku.

 

Virolozi cijelo vrijeme identificiraju nove varijante covida, no one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama. Za virus je važno i da je visoko zarazan i da uspješno izbjegava imunološki sistem..


Iako je riječ o malom broju zaraženih, samo desetak, izvoz virusa u Hong Kong rađa zabrinutost da bi se kroz međunarodna putovanja varijanta mogla proširiti.

 

Dužnosnici i naučnici britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) prate i istražuju ovu varijantu.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!