zanimljivo

Znate li zašto se na prednjem dijelu ženskih gaćica nalazi mašnica? Vjerovatno nikad ne biste to pomislili...

ŽENA iN22.11.21, 12:15h

Znate li zašto se na prednjem dijelu ženskih gaćica nalazi mašnica? Vjerovatno nikad ne biste to pomislili...
Mašnice i danas krase brojne gaćice

 

Pogledate li pažljivo kolekciju vlastitih gaćica koje imate u ormaru, na brojnim modelima na prednjem dijelu sigurno ćete pronaći malu mašnu. Ona danas uglavnom ima estetsku ulogu, no nije oduvijek bilo tako.


Prije nego što su se gaćice počele proizvoditi od elastičnih materijala koji se savršeno prilagođavaju figuri pojedine žene bez obzira na njenu veličinu, one su se povezivale vrpcom provučenom kroz ušicu na vrhu modela.

 

Dakako, vrpcu je bilo lakše svezati na prednjem nego na zadnjem dijelu gaćica. Upravo je zato današnja pozicija mašnice na gaćicama slična mjestu na kojem se nekoć vrpca vezala kako bi donje rublje ostalo na tijelu.

 

Mašnice na prednjem dijelu gaćica imale su još jedan praktični razlog. Stoljećima prije nego što je izumljena električna energija žene su se odijevale u mraku ili uz svjetlost svijeće. Mašnica im je olakšavala odgonetavanje s koje strane trebaju okrenuti gaćice prije nego što ih navuku na sebe.

 

Mašnice i danas krase brojne gaćice, no one su postavljene na modele od raznovrsnih materijala kako bi uljepšale izgled tog komada. 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/mr)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!