NAKON SVEGA, ISPOVIJEST MIRJANE HRGE

'Pametnije mi je točiti pivo, nego se vratiti novinarstvu... Ovi vikači iz BiH pokazali su da ništa ne razumiju'

ŽENA iN21.11.21, 16:52h

'Pametnije mi je točiti pivo, nego se vratiti novinarstvu... Ovi vikači iz BiH pokazali su da ništa ne razumiju'
Da išta razumiju, trebali su mi zahvaliti, jer nakon tog statusa vjerojatno je 9 od 10 Hrvata guglalo što je to "ezan", što je pak bila prilika njima da shvate da njihovi susjedi malo znaju o njihovoj kulturi, što je u normalnim odnosima preduvjet za razumijevanje i poštivanje - kaže Mirjana Hrga nakon bure oko statusa o ezanu, koja i dalje odjekuje regionom

 

 


Iako je već tri godine nema na malim ekranima jer je napustila novinarstvo i na otoku Cresu otvorila konobu, Mirjana Hrga (50) i dalje intrigira javnost. Razlog su njezine objave na društvenim mrežama u kojima bez dlake na jeziku komentira društvena i politička zbivanja u Hrvatskoj i izvan nje.

 


Tijekom karijere radila je na čak četiri poznate televizije - HRT-u, Novoj TV, Al Jazeeri Balkans i RTL-u - a bila je i savjetnica bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Stoga i ne čudi što ne može ostati imuna na dramatične trenutke u kojima živimo, piše Slobodna Dalmacija koja je objavila intervju s Hrgom.


Iznenađuje li vas toliki interes javnosti za vas?


- Zapravo i ne iznenađuje. Desetljećima sam bila kao član mnogih obitelji. Susretali smo se barem jedanput dnevno, ulazila sam im u domove i oni me poznaju, vizualiziraju, vjeruju da mislim ono što pišem.


U jednom od posljednjih statusa napisali ste da "bez problema idete na metak, no kako vas zagrebačke ulice ne bi vidjele da niste cijepljeni dva puta i u prilici uskoro dobiti treću dozu." Što vas je najviše potaknulo na cijepljenje?


- Ne bojim se smrti, strahujem od patnje, a za mene je smrt u gušenju jedna od najstrašnijih patnji. Sudbini ne možete izbjeći, ali mislim da je shvatljivo ako poželite učiniti sve što je u vašoj moći da izbjegnete to kockanje s najužasnijim scenarijem. Za mene je smrt veličanstvena kao i život, a smrt od covida je tako glupa, nesudbinska i iritantna.


Između ostalog odgovarala je na pitanje i svom nedavnom statusu - napisali ste kako niste znali da je ezan poziv na molitvu, status koji je izazvao zgražanje u BiH gdje ste radili za televizijsku postaju Al Jazeera. Zašto ste na kraju makli taj status?


- Prije svega, ovi vikači iz BiH su samo pokazali da ništa ne razumiju i da će se još dugo hvatati za rep. Da išta razumiju, trebali su mi zahvaliti, jer nakon tog statusa vjerojatno je 9 od 10 Hrvata guglalo što je to "ezan" što je pak bila prilika njima da shvate da njihovi susjedi malo znaju o njihovoj kulturi, što je u normalnim odnosima preduvjet za razumijevanje i poštivanje. Zašto sam ga maknula? Maknula sam ga jer mi se gadio kao podsjećanje na činjenicu da nakon šest godina koje sam proživjela dijeleći s njima isto nebo i isti zrak, neki nisu u stanju primiti ni kompliment, a kamoli iskreni stav o želji da ih se bolje upozna, nego su jedno iskreno priznanje o opravdanom neznanju s kraja devedesetih, dakle netom nakon rata, iskoristili za huljski napad.


Takve ni ne treba upoznavati, nego truditi se da ih ne sretnete ni na cesti. Oni su primitivni, ali njihov primitivizam neće narušiti moju zahvalnost prema ljudima njihove nacionalnosti i vjere koji su izvanredni, vrijedni divljenja i svakog susreta. Zapravo, takvi primitivci još su veći problem njima nego nama, jer oni moraju s njima živjeti i sramotiti se.


Nakon napada u bosanskohercegovačkim medijima, jesu li vam se javili neki prijatelji muslimanske vjeroispovijesti i pružili vam podršku?


- Naravno. Zbog njih sam nerado još jednom i pojasnila svoju izjavu jer nisam željela da ih u susretima s bezveznjacima opterećuje dobar odnos sa mnom. No, oni su me zamolili da se ne opravdavam i ne osvrćem na takve jer bolje ih poznaju od mene. Usput, moje dvije najbolje prijateljice su iz Sarajeva. Jedna je Muslimanka, druga je Srpkinja. Mislim da nas tri nitko ne može razdvojiti.


Kompletan intervju čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još