Rad VMBiH još nije deblokiran, ali je sjednica održana

Turković: Današnja sjednica bila je neuspio pokušaj da se odbije usvajanje ANP-a

Front04.11.21, 14:28h

Turković: Današnja sjednica bila je neuspio pokušaj da se odbije usvajanje ANP-a
Nema nikakvog opravdanog razloga zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP-a, a najavili su da će glasati protiv. Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u parlamentu BiH, ocijenila je Turković

 

 

Rad Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, još nije deblokiran, iako je sjednica održana, zbog čega je s dnevnog reda skinuto razmatranje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) kako on ne bi bio odbijen.

 

Kazala je to ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, dodajući da je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija povukao sve tačke dnevnog reda koje su predložili ministri iz reda Srba i unaprijed dao do znanja da će glasanjem protiv onemogućiti usvajanje važnih odluka za bh. građane i cijelu državu.

 

- Bojim se da je današnja sjednica bila neuspio pokušaj da se u ovoj atmosferi odbije usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO, kojeg je ranije usvojila Komisija za saradnju s NATO-om u kojoj su bili članovi iz reda sva tri konstitutivna naroda - podvukla je.

 

Kaže da se takav scenario morao izbjeći i spasiti šansa da se donese ispravna odluka te je zatraženo da se i ANP skine s dnevnog reda današnje sjednice koju je sazvao Tegeltija, kadar SNSD-a, partije koja odbija učestvovati u radu bh. institucija od kraja jula kada su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

 

- Nema nikakvog opravdanog razloga zbog čega bi ministri iz reda Srba danas bili protiv usvajanja ANP-a, a najavili su da će glasati protiv. Puko sastajanje bez ozbiljne intencije i efikasnog djelovanja u interesu građana izigravanje je povjerenja koje smo dobili u parlamentu BiH - ocijenila je Turković.

 

Smatra da se ne smije dozvoliti da se Vijeće ministara BiH pretvori u poligon za političke predstave i obmanu građana, pred ministrima je, kaže, ozbiljan posao zbog čega ne želi pristati da budu "ničiji paravan za secesionističke avanture koje su osuđene na propast".

 

Pred Vijećem ministara je više od 400 tačaka dnevnog reda kojima je potrebno pristupiti apsolutno odgovorno i ozbiljno, bez ultimatuma i bilo kakvih političkih ucjena te donositi odluke u interesu građana, a ne po nečijem političkom diktatu, zaključila je Turković.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još