Neprijatan sastanak u Sarajevu

Kako je Palmer žestoko napao Sattlera: Očekivao je 'lakši' posao u BiH!

Front29.10.21, 08:59h

Kako je Palmer žestoko napao Sattlera: Očekivao je 'lakši' posao u BiH!
Mnogi analitičari i sami političari iznijeli su svoj stav kako Palmer podilazi etno-nacionalnim vođama, a sinoć su se pred Odborom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD gdje održano saslušanje pod nazivom “Američki angažman na Zapadnom Balkanu”, čula slična pitanja od pojedinih kongresmena

 

Matthew Palmer, američki zvaničnik zadužen za dogovore o izbornom zakonu BiH, boravi u našoj zemlji gdje održava niz sastanaka i predvodi pregovore.
Prema saznanjima Patrije i sam Palmer iznenađen je tvrdim stavovima stranačkih lidera koji ne odstupaju od svojih početnih stavova, a u svemu je pronašao krivca i to u liku i djelu šefa Delegacije Evropske unije u Sarajevu Johanna Sattlera.

 

Zato je, kako otkrivaju izvori Patrije, Palmer žestoko napao Sattlera te ovaj susret nije bio prijatan. Palmer je nezadovoljan Sattlerom, jer je navodno imao čvrsta uvjerenja da će se ipak na kraju popustiti Draganu Čoviću, lideru HDZ-a.

 

Inače, mnogi analitičari i sami političari iznijeli su svoj stav kako Palmer podilazi etno-nacionalnim vođama, a sinoć su se pred Odborom za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD gdje održano saslušanje pod nazivom “Američki angažman na Zapadnom Balkanu”, čula slična pitanja od pojedinih kongresmena.

 

Gabriel Escobar u Kongresu je govorio o Dodikovim opasnim prijetnjama koje ugrožavaju Dayton.

 

„Jasan put BiH od Daytona do Brisela vodi kroz kontinuirane reforme, uključujući postepene izborne reforme, vladavinu prava i ekonomske reforme, od kojih će svi njeni građani imati koristi. Mi i EU vršimo pritisak da se ove promjene dogode. Ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su nezamjenjivi u ovim naporima“, rekao je Escobar.

 

Saslušanje je počelo uvodnim obraćanjem Williama Keatinga, predsjedavajućeg ovog Odbora, koji je jučer za Glas Amerike dao ekskluzivan intervju.

 

On je odgovorio i na pitanje kako su mnogi stručnjaci iznijeli dvije kritike na račun te institucije kada je BiH u pitanju: prvo, da je njeno višegodišnje pasivno oslanjanje na zaglavljeni proces proširenja Evrope okuražilo opstrukcionističke političare; drugo, stiče se dojam da specijalni izaslanik Matthew Palmer udovoljava etno-nacionalistima kako bi što lakše postigao dogovor o novom izbornom zakonu. Šta mislite kao državni službenik zadužen za nadzor?

 

“Sama činjenica da dajemo prioritet ovoj temi tokom saslušanja ograničenog formata u sklopu ovog saziva Kongresa pozitivno govori o našem angažmanu i našoj brizi za nadzor. Ipak bih napomenuo da je g. Palmer relativno nov u ovoj ulozi. Imam snažan osjećaj da mu trebamo pružiti malo prostora za rad prije nego počnemo ocjenjivati njegove aktivnosti. Smatram da je vrlo rano u tom pogledu”, kazao je Keating.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 48

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još