Obraćanje u Kongresu SAD-a

Escobar: Dodikove prijetnje institucijama BiH su opasne i prijete potkopavanju Dejtona

Front28.10.21, 19:24h

Escobar: Dodikove prijetnje institucijama BiH su opasne i prijete potkopavanju Dejtona
Mi smo energično angažirani sa lokalnim akterima i našim partnerima kako bismo povukli sve poteze koji će spriječiti povratak u problematičnu prošlost Bosne, istakao je

 

Specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar obratio se Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa o angažmanu američke administracije na tom dijelu Balkana.

 

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

 

- Predsjedavajući Keating, rangirani članu Fitzpatrick, uvaženi članovi potkomiteta, hvala što ste me pozvali da razgovaram o angažmanu SAD-a na Zapadnom Balkanu. Za više od tri decenije, region je bio u fokusu stalne pažnje i ulaganja SAD-a i Bidenova administracija dijeli ovu posvećenost regionu koji je historijski, politički, kulturni i geografski dio Evrope.

 

Naš cilj za svih šest zemalja regiona je da podržimo uspješne integracije u evropske institucije i eventualnog pristupanja EU. Mi smo radili sa našim partnerima iz EU na jačanju poruke da pristupanje ostaje realna mogućnost u realnom vremenskom okviru, podsticaj koji je kritičan za kontinuiranu političku volju onih koji se zalažu za sprovedbuteških reformi i jačanju otpora štetnom ruskom i kineskom uticaju i aktivnostima koje se nalaze na pragu Evrope.

 

Normalizacija odnosa Srbije i Kosova

 

Najjača poruka koju bi EU sada mogla poslati jeste da zakaže početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije o pristupanju EU prije kraja ove kalendarske godine.

 

Obje zemlje su za to učinile težak potreban posao; kašnjenje odluke Evropskog vijeća iz marta 2020. da se započne proces sije nedoumice u čitavom regionu i rizikuju da unište nade nove generacije koja želi evropsku budućnost. Zato su sekretar Blinken i visoki predstavnik EU Josep Borrell 14. oktobra objavili izjavu u kojoj su zajednički potvrdili da je pristupanje EU jedini put naprijed za region.

 

Mir, stabilnost i prosperitet kroz EU integracije je naš zajednički cilj i mi radimo zajedno prema tom cilju, uključujući podršku EU u dijalogu kao najboljem put normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

 

Zato sam posljednji put otputovao u Brisel prije mjesec dana kako bih podržao specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u nastojanjima da pritisnu obje strane da smanje tenzije oko registracije vozila i da se postigne dogovor o rješenju koje je stvorio prostor za njih da se fokusiraju na složenija pitanja. Zajedno smo jasno stavili do znanja da je dijalog forum na kojem obje strane, kao jednake, moraju raditi na rješavanju svojih razlika i normalizaciji odnosa, idealno kroz međusobno priznavanje.

 

Partnerstvo sa Crnom Gorom

 

Živopisan politički proces donio je značajnu promjenu u Crnoj Gori u avgustu 2020. Jasno smo stavili do znanja da je naše partnerstvo sa Crnom Gorom partnerstvo sa državom, njenim narodom, i njihovim demokratskim institucijama, a ne bilo kojom političkom partijom.

 

Spremni smo za rad sa svim crnogorskim partnerima koji dijele viziju suverene, inkluzivne, demokratske zemlje koja kao kandidat za članstvo u EU unapređuje neophodne reforme uz pridržavanje svojih svečanih obećanja kao čvrsti saveznik u NATO savezu. Ovo se može unaprijediti kroz inkluzivni dijalog, uključujući i civilno društvo, usmjereno na ciljeve koji ujedinjuju Crnogorce – mir, demokratski napredak, ekonomski razvoj – a ne na politiku identiteta i nacionalističku retoriku koja ih dijeli.

 

Put BiH od Dejtona do Brisela

 

U Bosni i Hercegovini, američko rukovodstvo ostaje ključno za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i svega što se postiglo u posljednjih 26 godina pod Dejtonskim mirovnim sporazumom. Sada radimo sa EU i drugima na vršenju pritisaka kako bi se provele reforme kako bismo osigurali Bosni mjesto u evroatlantskoj zajednici.

 

Jasan put Bosne od Dejtona do Brisela vodi kroz kontinuiranu reformu, uključujući postepene izborne i ekonomske reforme, i reforme vladavine zakona koje će koristiti svim njenim građanima. Mi i EU vršimo pritisak na ove promjene; ured visokog predstavnika i EUFOR-ova operacija ALTHEA su neophodni u ovim naporima.

 

Nedavne prijetnje državnim institucijama od strane Milorada Dodika su opasne i prijete potkopavanju Dejtona i evropski izbor i perspektivu svih građana BiH. Mi smo energično angažirani sa lokalnim akterima i našim partnerima kako bismo povukli sve poteze koji će spriječiti povratak u problematičnu prošlost Bosne, umjesto da se osigura njena svjetlija budućnost.

 

Opstrukcije Moskve i Pekinga

 

Zahvaljujući velikodušnoj dvostranačkoj podršci Kongresa, američka pomoć odražava naš položaj u posvećenosti zapadnom Balkanu. Sjedinjene Države su obezbijedile preko 2,4 milijarde dolara pomoći regionu u protekloj deceniji. Samo u fiskalnoj 2021. godini, preko 145 miliona dolara pomoći dodijeljeno je za unapređenje regiona na evropskom putu i izgradnju otpornosti na negativne spoljne uticaje.

 

Moskva i Peking aktivno se protive zapadnoj integraciji regiona, koristeći dezinformacije i iskorištavajući ranjivosti kako bi se zemlje zapadnog Balkana odvratile od svojih demokratski izabranih puteva s kojima su stekli ekonomsko i političko uporište u Evropi. Rusija svoje snabdevanje energijom koristi kao oružje kako bi primorali političare, podstakli korupciju i usporili potencijal rasta.

 

Narodna Republika Kina (NRK) također radi na proširenju svog uticaja u kritičnim infrastrukturama u zemljama i putem ekonomske prisile. Ne možemo im dozvoliti da uspiju.

 

Zajednično regionalno tržište, Otvoreni Balkan i Zelena agenda

 

Zapadni Balkan je ekonomski dinamičan i pun obećanja, sa svojim očima čvrsto uprtim pridruživanju jedinstvenom evropskom tržištu. Radeći zajedno, ove zemlje mogu riješiti političke izazove i ubrzati promjene kako bi se povećao životni standard, zaustavio odliv mozgova i osigurao temelj za dugoročni prosperitet.

 

Posvećeni smo tome da im pomognemo da osiguraju ovu integraciju i daju prioritet održivim ulaganjima u kvalitetnu infrastrukturu i čistu energiju, tranziciju ostavljanja uglja i pokretanja regionalnih energetskih veza. Inicijative poput Zajedničkog regionalnog tržišta, Otvorenog Balkana i Zelene agende pokazuju da su regionalna ekonomska integracija i saradnja mogući, korisni i neophodni za održivi rast.

 

Na kraju, dozvolite mi da naglasim da je Bajdenova administracija udvostručila SAD-ovu posvećenost radu sa saveznicima i partnerima kako bi se pomoglo zapadnom Balkanu da napreduje na njihovim evropskim putevima. Radujem se saradnji sa Kongresom i pozdravljam vaša pitanja - zaključio je Escobar.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!