SRPSKA GVOZDENA, ILI SILIKONSKA 'LADY'

Jesu li među huliganima koje je Dijana Hrkalović poslala u Potočare 2015. bili i koljači predvođeni Veljkom Belivukom?!

Hronika18.10.21, 15:13h

Jesu li među huliganima koje je Dijana Hrkalović poslala u Potočare 2015. bili i koljači predvođeni Veljkom Belivukom?!
U emisiji "Utisak nedelje" iz aprila ove godine Dumanović je rekao da on ne negira da se desio napad na Aleksandra Vučića u Potočarima, ali da negira da se radilo o atentatu. Kazao je i da su on i njegove kolege poslani da snimaju događaje ukoliko Vučić bude napadnut, iako nisu bili obučeni za tu vrstu posla

 

 

 


Hapšenje i određivanje 30-dnevnog pritvora Dijani Hrkalović, bivšoj generalnoj sekretarki MUP-a Srbije, toliko je krupan događaj da ga je iste večeri u specijalnoj emisiji uživo komentirao predsjednik Aleksandar Vučić. Razlozi za to su poznati: ne postoji afera, kriminalni događaj, zločin... u posljednjih 7-8 godina u koji na manje, ili više prikriven način nije bila uključena "gvozdena dama" srpske policije Hrkalovićka.


Iako je mediji, kao i pojedini policajci povezuju sa kriminalnom organizacijom Veljka Belivuka, prisluškivanjem predsjednika Vučića, potom i  slučajem "Jovanjica", najvećom plantažom marihuane u Evropi, Hrkalovićka je pritvorena, kako tvrdi njezin advokat Sead Spahović, zbog nesavjesnog rada u službi, što je vezano za likvidaciju Vlastimira Miloševića 2017.godine. Prema tvrdnji medija, ona je, kao generalna sekretarka i siva eminencija MUP-a, sakrila DNK-a dokaze koji su ukazivali da je ubica bio Veljko Belivuk, koji je kasnije na sudu oslobođen od optužbi.


Dijana Hrkalović, koja je napustila MUP prije dvije godine, bila je najprije privatno, a kasnije i profesionalno upućena na navijačke grupe, prije svega na navijače "Partizana" koje je posljednjih godina, sve do hapšenja početkom godine, predvodio Belivuk.


Međutim, kako piše Slobodna Bosna, za građane BiH posebno je značajna uloga Dijane Hrkalović u događajima u Potočarima iz jula 2015. kada je, navodno, izveden neuspješni atentat na srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. O tome su prvi put "insajderski" progovorili  inspektori MUP-a Srbije Mladen Trbović i Milan Dumanović, koji su u razgovoru za "Al Jazeeru" 2016. otkrili da su po naredbi svojih pretpostavljenih, pored ostalih i sekretarke Hrkalović, bili u tajnoj, neprijavljenoj misiji u Potočarima tokom komemoracije žrtvama genocida. Ubrzo nakon otkrivanja te kapitalne državne tajne, Trbović i Dumanović su smijenjeni, a protiv njih je pokrenut sudski proces koji još uvijek traje. Dijana Hrkalović je nakon nekoliko odlaganja svjedočila u tom procesu, o čemu javnost nije saznala detalje jer je suđenje policajima bilo zatvoreno za medije.


No, nekoliko nedjelja nakon hapšenja zločinačke grupe Veljka Belivuka, jedan od inkriminiranih policajaca, Milan Dumanović, smijenjeni pripadnik Odjeljenja za tajno praćenje MUP-a Srbije, govorio je o ulozi Hrkalovićke i njenih prijatelja iz navijačkih grupa u incidentima u Potočarima. U emisiji "Utisak nedelje" iz aprila ove godine Dumanović je rekao da on ne negira da se desio napad na Aleksandra Vučića u Potočarima, ali da negira da se radilo o  atentatu.


Kazao je i da su on i njegove kolege poslani da snimaju događaje ukoliko Vučić bude napadnut, iako nisu bili obučeni za tu vrstu posla.


Za Dijanu Hrkalović je rekao da je bila izbor Aleksandra Vučića, a ne ministra Nebojše Stefanovića, kako se u prorežimskim medijima tvrdi. Tek kada je Vučić posumnjao u njenu lojalnost, ona je otišla iz MUP-a.


Prema Dumanovićevim saznanjima, pored policijaca koji su bili na tajnom zadatku u Potočarima "podeljeno je 200 policijskih legitimacija, od čega je većina pripala navijačima nekih beogradskih klubova, kao i pripadnicima Srpske Sparte iz Pančeva". On je u istoj emisiji voditeljici Olje Bećković rekao da ne zna zašto su navijači poslani u Potočare i da bi to trebalo istražiti.


Budući da je Dijana Hrakalović u to vrijeme  bila siva eminencija koja je polagala račune samo Aleksandru Vučiću, a imajući u vidu njenu vezu sa navijačkim grupa, pogotovo onim "Partizanovim" čija je članica i sama bila u mladosti, Slobodna Bosna navodi da je sasvim izvjesno da je upravo ona vršila izbor navijača, odnosno huligana, koji su upućeni u tajnu misiju u Potočare.


Također, ako su istinite tvrdnje režimskih medija o bliskim vezama Hrkalovićke sa Veljkom Belivukom i njegovim odredom smrti, čini se vrlo vjerovatnim da su se i ti monstruozni  koljači našli među onih 200 navijača koji su po nalogu MUP-a Srbije sa policijskim značkama upućeni u Potočare 2015. godine.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još