POMOGAO HELIKOPTERSKI SERVIS RS

Dr. Gavrankapetanović ispričao detalje transporta sarajevske trudnice u Zagreb: 'Vidjeli smo da pluća nestaju...'

Hronika16.10.21, 16:44h

Dr. Gavrankapetanović ispričao detalje transporta sarajevske trudnice u Zagreb: 'Vidjeli smo da pluća nestaju...'
- U jednom momentu, kada smo napravili kontrolni snimak pluća i dijagnostiku, vidjelo se da ta pluća praktično nestaju, i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Desilo se ono čega smo se najviše pribojavali - priča dr. Ismet Gavrankapetanović

 

 


Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", za portal Avaza do u detalje je opisao transport trudnice iz Sarajeva u Zagreb.

 

Za ovaj hitni transport helikopter je ustupio Helikopterski servis RS, a Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je obezbijedilo plaćanje. Prof. dr. Vlado Krajinović i doc. dr. Marko Kutleša primili su pacijenticu u intenzivnu njegu bolnice Fran Mihaljević u Zagrebu.


Imali smo stalne konsultacije i nadzor ploda od strane ginekologa


- Pacijentica, 1989. godište, primljena je na hospitalizaciju 9. oktobra 2021. godine sa obostranom upalom pluća, na prijemu stabilna. Radi se o trudnici kod koje je trudnoća u dobi kada je plod nesposoban za vanmaterični život, 19/20 nedjelja gestacije. Treći dan hospitalizacije dolazi do naglog pogoršanja respiratornog stanja, brze progresije upale pluća, koja je zahtijevala visoke protoke kisika i pacijentica je izmještena na intenzivnu njegu. Stanje pacijentice se na ordiniranu terapiju prema protokolu za liječenje COVID-19, i dalje pogoršavalo. Veliki napori od strane osoblja su uloženi da se očuva periferna saturacija iznad 95 posto, i zbog pacijentice i zbog ploda, a imali smo stalne konsultacije i nadzor ploda od strane ginekologa - kaže dr. Gavrankapetanović.

 

opca-bolnica-ljekari-helikopter-rs


Iz sata u sat, kaže direktor Opće bolnice, svim učinjenim naporima upala pluća je progredirala i stanje se kompliciralo.


- I u jednom momentu, kada smo napravili kontrolni snimak pluća i dijagnostiku, vidjelo se da ta pluća praktično nestaju, i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Desilo se ono čega smo se najviše pribojavali, razvila se najteža forma oboljenja pluća u COVID-19, tzv ARDS, odnosno akutni respiratorni distres sindrom. Vođeni iskustvom, znanjem i mogućnostima, već prije ovog nacrnjeg scenarija, kojeg smo očekivali obzirom na brzu evoluciju bolesti, pokušali smo učiniti sve, kontaktirali smo kolege sa Kliničkog centra u Sarajevu, Banja Luci, kolege iz Zagreba i sve koji imaju iskustva u liječenju ovog stanja da nam pomognu, imajući u vidu da će vrlo brzo pacijentici zatrebati i liječenje putem aparata ECMO, kojeg u Općoj bolnici u Sarajevu trenutno nemamo. Dobili smo odgovore da ili nemaju ECMO aparat ili je jedan koji imaju zauzet liječenjem drugog pacijenta - priča dr. Gavrankapetanović.


O čemu je dr. Ismet Gavrankapetanović dalje govorio, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 50

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još