REAGUJU DOBITNICI NAJVEĆIH RATNIH PRIZNANJA

Nastavlja se bura oko teksta na spomen ploči na Kazanima: 'Neprihvatljivo za časne pripadnike Armije i MUP-a RBiH!'

Front11.10.21, 10:13h

Nastavlja se bura oko teksta na spomen ploči na Kazanima: 'Neprihvatljivo za časne pripadnike Armije i MUP-a RBiH!'
Iz Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" KS apeluju na vijećnike Gradskog vijeća Grada Sarajeva da odbace sramnu inicijativu i ne dozvole izjednačavanje časnih pripadnika Armije RBiH i agresora

 

 

 

 


Savez udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo nezadovoljan je inicijativom predloženog teksta Naše stranke koji bi trebao biti ispisan na spomeniku posvećenom nedužno ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima.


- Prijedlog Naše stranke apsolutno je neprihvatljiv za časne pripadnike Armije i MUP-a RBiH kao i za članove njihovih porodica i smatramo ga sramnim pokušajem izjednačavanja žrtve i agresora - ocijenili su saopćenju.


Armija RBiH, ističu, nastala je voljom sva tri naroda, kao i voljom građana BiH, a kao odgovor na brutalnu agresiju te sistemska ubistva, silovanja, progone, etnička čišćenja, kao i sva druga nezamisliva zlodjela i u konačnici genocid.


Kako navode iz Saveza, pored neviđenog zla s kojim smo bili suočeni u periodu agresije, pripadnici Armije i MUP-a RBiH se nisu svetili i ratovali su po pravilima Ženevske konvencije.


- Predmet 'Kazani' jedini je tragični slučaj koji se desio u opkoljenom Sarajevu od strane pojedinaca koji su istupili iz lanca rukovođenja i komandovanja Prvog korpusa Armije RBiH. Odmah po saznanju za ovaj slučaj tokom najteže ratne '93. godine, kada nismo bili sigurni ni u goli opstanak, smogli smo snage i obračunali smo se s tim pojedincima koji su izvršili ove zločine i narušavali čast i ugled Armije RBiH. Tokom i neposredno nakon agresije odgovorni u predmetu 'Kazani' su procesuirani i njih četrnaest je pravosnažno osuđeno - ističe se u saopćenju.


Podsjećaju da je opsada Sarajeva trajala 1.425 dana te da je tokom opsade poginuo 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete. Za sve ove i druge zločine nad građanima Sarajeva, Tužilaštvo BiH nije još, dodaju iz Saveza, pokrenulo niti jednu optužnicu, "a što rukovodstvu Naše stranke ne smeta i nisu se očitovali po ovom pitanju".


Također, iz Saveza kažu kako nisu "nikada čuli da su se iz Naše stranke oglasili po pitanju izgradnje bilo kakve vrste spomen obilježja za hiljade nedužno stradalih građana od Foče, Prijedora, Bijeljine, Srebrenice, Goražda, Bihaća i mnogih drugih gradova diljem BiH".


- Mi, nekadašnji pripadnici časne Armije RBiH podržavamo i pozdravljamo odluku vijećnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva da se podigne spomenik nedužno ubijenim sugrađanima, ali ni u kojem slučaju nećemo dozvoliti da se iz gore navedenih razloga taj isti spomenik veže za časne pripadnike 10. brdske brigade i sve časne pripadnika Armije RBiH - naglašava se u saopćenju.


Iz Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" KS apeluju na vijećnike Gradskog vijeća Grada Sarajeva da odbace sramnu inicijativu i ne dozvole izjednačavanje časnih pripadnika Armije RBiH i agresora.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook