Vojin Mijatović/ Komentar na aktuelnu temu

Kazani - test zrelosti Sarajeva... Treba li na spomen ploči, barem analogno, pisati 'bošnjački zločinci'?!

Front10.10.21, 11:13h

Kazani - test zrelosti Sarajeva... Treba li na spomen ploči, barem analogno, pisati 'bošnjački zločinci'?!
"Upravo na ovoj temi se vidi barem ideološki da su SDP BiH i NS u odnosu na NIP dva sveta različita. Ali isto tako verujem, što pokazuje i ovo, da je moguće neke stvari uraditi zajedno bez obzira na činjenicu da se ideološki jako razlikujemo"

 

 


Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović, uključujući se u raspravu o spomen ploči na Kazanima, objavio je komentar na svom Facebook profilu.


Uz zaključak da su Kazani - test zrelosti glavnog grada BiH, ali i političke saradnje, uprkos svim ideološkim razlikama, unutar Trojke, Mijatović u svom postu piše:   


- SDP BiH danas nosi najveću političku odgovornost u Sarajevu jer gradonačelnica Sarajeva je imenovana na predlog SDP BiH.


Zbog načina izbora, građani Sarajeva ne biraju direktno gradonačelnika, već je prvi čovek glavnog grada proizvod političkog dogovora ili većine.


Danas tu većinu u gradskom Vijeću Sarajeva čine SDP BiH, NS i NiP. I upravo na temi spomen ploče na Kazanima čini se da će se videti sva ideološka i suštinska razlika pomenute većine.


Upravo na ovoj temi se vidi barem ideološki da su SDP BiH i NS u odnosu na NIP dva sveta različita. Ali isto tako verujem, što pokazuje i ovo, da je moguće neke stvari uraditi zajedno bez obzira na činjenicu da se ideološki jako razlikujemo.


Kao prvo, mislim da je podizanje spomen ploče na Kazanim odraz političke i civilizacijske zrelosti glavnog grada i posebno sam ponosan što se to događa u trenutku kada SDP BiH vodi glavni grad BiH. Tako da sve dok se isto ne dogodi u Prijedoru, recimo, niko nema pravo da kaže A ni B.


Sarajevo je u toku rata preživelo agresiju i opasadu kakva se ne pamti i samo građani Sarajeva znaju kako im je bilo i kakve strahote su preživeli.


Sada dolazimo do teksta koji bi trebao biti na spomen obeležju: "Zauvijek ćemo se, s tugom i poštovanjem, sjećati naših ubijenih sugrađana". Zatim bi bila ispisana imena ubijenih.


Po meni nema ništa sporno u ovom tekstu, ali se postavlja pitanje da li dovoljno i da li ovaj zločin kao i svaki drugi u BiH ima ime i prezime?


Na tablama kod Markala i na Vijećnici piše “srpski zločinci”, sada bi na Kazanima barem analogno ovome trebalo pisati “bošnjački zločinci”.
Međutim, fakti su fakti kada su u pitanju Markale i Vijećnica, to su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske i postoje presude, a kada su u pitanju Kazani, te zločine su počinili pripadnici Armije BiH i za to postoje presude.


Da zaključim:
Čestitam prvenstveno SDP-u BiH Sarajevo i što će baš u vreme kada vodimo glavni grad BiH biti podignuta spomen ploča na Kazanima, jer to je veoma važan potez prema žrtvama na Kazanima, ali i procesu pomirenja u BiH.


Takođe, čestitam koalicionim partnerima iz NIP-a što su skupili hrabrosti da podrže ovakvu odluku, jer do sada nisu za to imali hrabrosti i zrelosti  dok su bili u SDA.


Čestitam koalicionim partnerima iz NS-a što su deo priče koja će konačno odati počast žrtvama na Kazanima zajedno sa SDP BiH i NIP.


Sarajevo kao glavni grad BiH je bez dileme položilo test zrelosti i posle svega šta je preživelo tokom rata, tekst na spomen ploči na Kazanima je samo još jedan čin zrelosti.


Ali ne zaboravite, žrtve zločina i na Markalama i na Kazanima su građani Sarajeva, a zločinci su zločinci bez obzira iz koje vojske dolazili i iz kog naroda. Budite do kraja odgovorni i zreli prema svim žrtvama Sarajeva - poručio je Mijatović u svom FB postu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 133

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još