ŠUŠKA SE, ŠUŠKA...

Za Dodika se već zna, a evo ko bi se još mogao naći na novoj američkoj 'crnoj listi' korumpiranih političara

Front09.10.21, 08:51h

Za Dodika se već zna, a evo ko bi se još mogao naći na novoj američkoj 'crnoj listi' korumpiranih političara
U Sarajevu se uvelike spekulira o tome ko će biti kažnjen zbog korupcije. Nabrajaju se imena iz politike, ali i pravosuđa...

 

 


Ako je suditi po dinamici koja se može vidjeti iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, "crna lista" korumpiranih političara i s njima povezanih kompanija u Bosni i Hercegovini mogla bi biti objavljena vrlo brzo, piše Politcki.ba.

 


Hoće li se  to desiti i ko će definitivno biti na njoj, znaju samo američki zvaničnici koji na ovom zadatku intenzivno rade već mjesecima.


Milorad Dodik je već pod sankcijama.


Gabriel Escobar nedavno mu je, tokom (očekivano mučnog) telefonskog razgovora skrenuo pažnju na to da prijete sankcije.


Politicki.ba je pred kraj juna objavio tekst s prijedlogom imena za američku listu sankcija koju je sačinio tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko.


Iz OHR-a su indirektno potvrdili tačnost naših navoda da je on dobio upit iz Vašingtona, zamoljen je da predloži imena i on je to učinio.


Uz bliske Dodikove saradnike, na Inzkovoj listi našli su se i neki lideri opozicije.


U Sarajevu se uvelike spekulira o tome ko će biti kažnjen zbog korupcije.


Nabrajaju se imena iz politike, ali i pravosuđa.


Prema tvrdnjama izvora portala Politicki.ba, lista iz SAD će - prije ili kasnije - obuhvatiti i Milana Tegeltiju, bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, ali i - tvrde dalje - nekoliko državnih tužilaca, među kojima i Olega Čavku.


Administracija Joea Bidena, predsjednika SAD, vrlo je odlučna u provođenju jednog od obećanja iz predizborne kampanje o borbi protiv korupcije na globalnom nivou.


I u tom kontekstu treba promatrati sastanak u Ambasadi SAD prije četiri dana, gdje su bili i ambasadori Velike Britanije, Holadnije Austrije, Njemačke, Italije, i Švedske.


Okupljeni su razgovarali "o alatima, metodama i najboljim praksama u podržavanju bolje budućnosti svih građana BiH do pozivanja korumpiranih aktera na odgovornost".


Šta bi to moglo značiti?


SAD će, nema sumnje, objaviti svoju (prvu) listu kažnjenih.


Evropska unija, zbog načina odlučivanja u toj instituciji, ne može slijediti Vašington. Gotovo je pa nevjerovatno da će Brisel dobiri saglasnost svih članica bloka 27 država, da na svoju "crnu listu" za BiH, koja već odavno postoji, stavi osobe koje SAD označe.


Ako ništa, Mađarska, Slovenija, Poljska... usprotivit će se štiteći Dodika.


Pošto je to baš malo vjerovatno, očito je da će Velika Britanija (koja je napustila EU), ali i Njemačka, Švedska, Austrija, Holadnija, Italija... poduzeti neke svoje korake.


Za njemačke zvaničnike Milorad Dodik odavno je neproglašena "persona non grata". S njim gotovo da i nema susreta.


Slično je s još nekoliko država EU.


Novom politikom borbe protiv korupcije, SAD su već napravile veliki iskorak.


Gotovo da se svakodnevno objavljuju nova i nova imena osoba kojima se zamrzava eventualna imovina u SAD i zabranjuje im se ulazak u tu državu, a Amerikancima naređuje da ne smiju poslovati s njima.


Nedavno je State Department objavio listu od skoro 350 imena osoba koje su se našle na najnovijem udaru.


Radi se o sadašnjim i bivšim visokim političkim zvaničnicima grupe država s područja Kariba.


Taj primjer pokazao je da je moguće da "crna američka lista" bude slična ovoj - da se na njoj nađu brojna imena s političke scene država bivše jugoslavije, ali i Albanije.


Jer, nedavno je Biden svojim predsjedničkim ukazom proširio teritorij zapadnog Balkana za sankcioniranje, dodajući Albaniju.


Nakon toga, nekadašnji predsjednik i premijer te države, Sali Berisha, stavljen je na "crnu listu"...

 

(Politcki.ba/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još