NASTAVLJENO SUĐENJE U SLUČAJU 'NOVALIĆ I OSTALI'

Kako je 'Srebrenoj malini' izdata dozvola za interventni uvoz? Svjedok pojasnio: 'Primarna djelatnost firme nije bitna...'

Hronika01.10.21, 19:29h

Kako je 'Srebrenoj malini' izdata dozvola za interventni uvoz? Svjedok pojasnio: 'Primarna djelatnost firme nije bitna...'
Na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da “Srebrenoj malini” ne bi bile izdate dozvole da nije bila dostavljena sva dokumentacija i ispunjeni svi uslovi

 

 


Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, nastavljeno je saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH koji su govorili kako je firma “Srebrena malina” po ubrzanoj proceduri upisana u registar veletrgovaca i dobila dozvolu za uvoz respiratora.

 


Mladen Čančarević ispričao je kako mu je 23. aprila prošle godine direktor Agencije rekao da su ga kontaktirali u vezi sa firmom koja treba da uveze respiratore za potrebe Vlade FBiH i da se raspituju za potrebne procedure, prenosi Detektor.ba.


Čančarević, koji je pomoćnik direktora za opšte i pravne poslove, kazao je da ga je poslije nazvao Fikret Hodžić, kojeg je uputio na stranicu Agencije u vezi sa potrebnom dokumentacijom.


Svjedok je dodao da su i druge kolege radile na ovom slučaju, a da je Hodžić podnio zahtjev i dokumentaciju. Napomenuo je da je koleginica iz inspekcije tražila da Hodžić ponovo pošalje fotografije sa lica mjesta, jer prvobitne nisu bile adekvatne.


“Izdata je dozvola za interventni uvoz, pravno lice je upisano za četiri ili pet dana”, kazao je Čančarević.


On je napomenuo da od početka pandemije do danas traje “stravični pritisak” na službenike Agencije i da na brzinu rada utiče najviše to što je svjestan da ljudi umiru. Dodao je da je u konkretnom slučaju uticalo i što je Vlada poručila da je stvar hitna.


Na pitanja Odbrane, svjedok je rekao da “Srebrenoj malini” ne bi bile izdate dozvole da nije bila dostavljena sva dokumentacija i ispunjeni svi uslovi.


Čančarević je kazao da prilikom izdavanja dozvola Agenciji nije bitno koja je primarna djelatnost firme, kao i da je u vrijeme pandemije bilo i drugih poziva u vezi sa interventnim uvozom. Da li je bilo hitnog upisa firmi u registar svjedok se nije mogao sjetiti.


Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.


Inspektorica iz Agencije Dragana Reljić posvjedočila je kako joj je bio signiran spis “Srebrene maline” na kojem je bila oznaka “hitno, Vlada FBiH”.


Ona je rekla da je obavljajući svoj dio posla tražila određene dopune, koje su joj dostavljene e-mailom, te da je na kraju zahtjev odobren. Napomenula je da je možda bilo nekih sitnih nedostataka.


Reljić je ispričala da je kasnije išla u Srebrenicu da obavi inspekciju firme na licu mjesta. Kazala je da joj je rečeno da je roba preuzeta od FUCZ-a i da je dokumentacija o tome u Sarajevu.


Navela je da nisu imali ni prijemnicu, te da je tražila fakturu kako bi vidjela datum kada je primljena roba.


“Fakturu nikad nisam dobila, samo veleprodajnu dokumentaciju”, kazala je Reljić, objašnjavajući da je datum bitan kako bi se vidjelo da li je roba nabavljena prije dobijanja dozvole za uvoz.


Ona je dodala da je uvoz robe prije dobijanja dozvole prekršaj za koji je predviđena novčana kazna. Navela je da je sve u vezi sa pandemijom bilo prioritetno i da je i prije bilo predmeta koji su brzo završavani.


Značajan dio ročišta protekao je u raspravi o tome da li dodatna pitanja tužilaca proizilaze iz unakrsnih pitanja Odbrane. Tužilac Džermin Pašić postavljao je pitanja o inspekciji koja je kontrolisala rad Agencije, kao i o dokumentima o kojima je svjedokinja govorila. Reljić je kazala da joj je kada je čitala zapisnik iz istrage promaklo navođenje računa u određenom kontekstu.


Sudiju Branka Perića interesovala je relevantnost određenih pitanja tužioca, navodeći da se u ovom postupku ne sudi Agenciji, kao i da se ne vodi prekršajni postupak.


Pašić je kazao da je postupak izdavanja dozvola “Srebrenoj malini” u istom danu bez presedana i da želi da dokaže da je Novalić preko posrednika uticao na službenike Agencije.


Svjedok Strahinja Obradović takođe se prisjetio kako su rješavali zahtjeve “Srebrene maline”, te kako je Hodžić preuzeo dozvole.


Svjedok je naveo da mu je pretpostavljeni Čančarević skrenuo pažnju da se ne izdaje saglasnost za interventni uvoz dok ne bude gotova dozvola za upis u registar veletrgovaca.


Suđenje se nastavlja 6. oktobra.

 

(Detektor.ba/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!