Afera 'Kiseonik'

Odgovor Aleksandra Zolaka: Ministre Šeraniću, s kim je to Republika Srpska sada u ratu?

Front01.10.21, 12:39h

Odgovor Aleksandra Zolaka: Ministre Šeraniću, s kim je to Republika Srpska sada u ratu?
Zamolio sam vašeg predsjednika prije neki dan, u osvrtu na slične tvrdnje, da predoči javnosti BILO KAKAV ZAHTJEV TEHNOGASA upućen Agenciji, za dobijanje BILO KAKVE DOZVOLE iz nadležnosti Agencije. Nije bilo odgovora, i neće ga biti, jer ZAHTJEVA NIJE BILO, napisao je Zolak

 

Direktor Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine Aleksandar Zolak uputio je odgovor premijeru Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću i ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću zbog afere "Kiseonik", te je tako ministar zdravlja RS upozorio da su "uporne tvrdnje koje dovode u pitanje ispravnost kiseonika pogubne". Zolak je upitao Šeranića "sa kim je to Republika Srpska u ratu sada?"

 

Njegov odgovor prenosimo u cjelosti:

 

“Budući da ste u zadnjih par dana vi preuzeli inicijativu u neosnovanim napadima na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BIH, red je, zbog javnosti koju neumorno zasipate neistinama, da vam odgovorim u svoje, i ime Agencije koju prozivate.

 

Odgovoriću vam jednostavnim jezikom, da me i vi, a i javnost bolje razumijete, jer sam u zadnjih par dana spoznao ogromnu količinu neznanja onih koji vas savjetuju i vode zdravstvo u RS, dok su moji ljudi, tj. zaposlenici Agencije organizovali nabavku lijeka-kisika u UKCRS, prenoseći mi svoje utiske usput.

 

Vaše prozivanje Agencije se svodi na dvije stvari, koliko sam mogao shvatiti, i na jednu tvrdnju koju najviše potencira ministar zdravlja, a to je da se kisik, za koji ste tražili i dobili potvrdu o čistoći, može koristiti u medicinske svrhe.

 

Prve dvije stvari su laboratorij Agencije i Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove.

 

Za Kontrolni laboratorij ću biti kratak, on i te kako postoji. Šta radi ukratko je objasnio predsjednik sindikata Agencije u svom osvrtu na vaše ispade u javnosti, koristeći se prilikom i da vas pozove u službenu posjetu istoj.

 

Druga stvar je Pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi za medicinske gasove, sa kojim mašete zadnjih dana pred kamerama, sa izrazom lica kao da taj pravilnik nešto znači u ovoj aferi koja se tek počinje razvijati.

 

Premijeru, prva bitna činjenica, vezana za pravilnik, je da je donesen 2018. godine od strane Stručnog vijeća agencije, i da su za njega glasali predstavnici Ministarstva zdravlja RS, a koje je na to mjesto delegirao, ko drugi do ministar zdravlja.

 

Druga, i najbitnija činjenica je ta da Tehnogas ima dodira, ili veze, sa tim Pravilnikom, koliko bilo koji falsifikator patika sa, recimo, kompanijom Adidas.

 

Zamolio sam vašeg predsjednika prije neki dan, u osvrtu na slične tvrdnje, da predoči javnosti BILO KAKAV ZAHTJEV TEHNOGASA upućen Agenciji, za dobijanje BILO KAKVE DOZVOLE iz nadležnosti Agencije. Nije bilo odgovora, i neće ga biti, jer ZAHTJEVA NIJE BILO. Ovo tvrdim odgovorno, i naravno, referisući se na vrijeme u kojem sam ja direktor Agencije. Za vrijeme prije mene, pitajte Natašu Grubišu, bivšu direktoricu Agencije, sadašnju pomoćnicu direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Pravilnik nije sporan, i nije bio do sada.

 

Iskoristiću ovu priliku da skrenem pažnju javnosti da je stupanjem na snagu tog Pravilnika, entitetima- konkretno Republici Srpskoj DATA NADLEŽNOST, da u roku od 90 dana od dana objavljivanja Ministarstvo zdravlja RS propiše kriterijume koje proizvođači medicinskih gasova moraju ispuniti u cilju dobijanja dozvole za proizvodnju. Pitanje za Vas i Ministra zdravlja - šta ste uradili po ovom pitanju? Odgovor je – ništa.

 

Biću još jasniji, ne postoji pravilnik Agencije, a 24 su na snazi, koji je „prepreka“ za snabdijevanje zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj TEHNIČKIM GASOM preko neovlaštenih firmi. To je naprosto kriminal, a kriminal se ne definiše pravnom regulativom.

 

I za kraj, tvrdnje ministra Šeranića da se kisik kojim snabdijevate zdravstvene ustanove MOŽE KORISTITI U MEDICINSKE SVRHE?! Odgovor moj lični vama je – može ministre, i koristio se u ratu, npr. sada, kada sam ja odgovorio vama, molim vas da odgovorite i vi meni – sa kim je to Republika Srpska u ratu sada?”

 

Podsjetimo, Šeranić je naglasio da je javnost u RS zbog takvih izjava danima uznemirena te da je vlada preduzela sve aktivnosti u saradnji sa zdravstvenim ustanovama da bi građanima dokazali da je kiseonik koji se primjenjuje u liječenju dokazane sigurnosti i kvalitete te koncentracije kiseonika koji odgovara lijeku.

 

“Konkretno, uzeti su uzorci kiseonika koji se primjenjuje u liječenju u JZU Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i JZU Bolnica ‘Dr Mladen Stojanović’ Prijedor. To je izvršila laboratorija Linde Gas, Srbija Industrija gasova a.d. Bečej, koja je akreditovana za obavljanje poslova ove vrste ispitivanja. Napominjemo da je pomenuta laboratorija akreditovalo Akreditaciono tijelo Srbije, osnovanog odlukom Vlade Republike Srbije”, naveo je Šeranić.

 

Dalje je Šeranić istakao, da je prema rezultatima analize uzorkovanog kiseonika, koji su dostupni javnosti, jasno da se radi o kiseoniku koji ima kvalitet, sigurnost i koncentraciju kiseonika, koja je i viša od minimalnog procenta standarda za lijek.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još