Direktor Agencije za lijekove BiH odgovorio Željki Cvijanović

Zolak o aferi kiseonik: Otkriva kakav su gas udisali pacijenti i zašto je prijavio zastupnicu Sanju Vulić

Hronika30.09.21, 11:19h

Zolak o aferi kiseonik: Otkriva kakav su gas udisali pacijenti i zašto je prijavio zastupnicu Sanju Vulić
Poštovana Predsjednice, ako je problem to što je Agencija sutradan po dobijanju informacije zabranila Tehnogasu isporuku tehničkog gasa, koji, između ostalog, služi za zavarivanje, Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske, i time spriječila pacijente da ga udišu, onda priznajemo da smo ga napravili i Tehnogasu, i UKCRS, istakao je Zolak

 

Nakon višednevne šutnje, direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak odlučio je da otvoreno progovori o ulozi ove agencije u aferi kiseonik, odnosno o kiseoniku koje je bolnicama u RS-u isporučivala firma TGT, koja nije imala dozvolu za njegov promet.

 

Svoje obraćanje Zolak je adresirao predsjednici RS-a Željki Cvijanović.

 

- Poštovana gospođo Predsjednice,

 

na Vaše jučerašnje pitanje „Zašto ćutite?“ upućeno Drašku Stanivukoviću i meni, odgovoriću u svoje i ime Agencije za lijekove i medicinska sredstva - danas je, zahvaljujući organizaciji službenika Agencije, u Univerzitetsko klinički centar nakon neznano koliko vremena ponovo isporučen lijek-kiseonik, uvažavajući zakonom propisane procedure i nadležnosti svih uključenih u ovaj proces. Dakle, odgovor za Vas je - mi smo ćutali i radili, i sve što smo uradili se vrlo lako može provjeriti i potvrditi, kazao je Zolak.

 

U svom odgovoru osvrnuo se i na istupe zastupnice SNSD-a u državnom Parlamentu Sanje Vulić.

 

- Ovu priliku ću iskoristiti da odgovorim i na pitanje koje je isplivalo u javnosti zahvaljujući pojedinim medijima, a koje je „najbolje predstavila“ vaša zastupnica Sanja Vulić, za šta sam je prijavio Tužilaštvu Republike Srpske. Pitanje se svodi na sljedeće - zašto Agencija pravi problem, i zašto „ne da narodu da diše?“. Poštovana Predsjednice, ako je problem to što je Agencija sutradan po dobijanju informacije zabranila Tehnogasu isporuku tehničkog gasa, koji, između ostalog, služi za zavarivanje, Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske, i time spriječila pacijente da ga udišu, onda priznajemo da smo ga napravili i Tehnogasu, i UKCRS, istakao je Zolak.

 

Cijelu aferu pokrenuo je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković tvrdeći kako firma TGT, na čijem čelu je bivši ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo, bolnicama isporučuje tehnički gas, kojeg zdravstvene ustanove koriste i pri tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa. Međutim, premijer RS-a Radovan Višković i ministar zdravstva Alen Šeranić danas su prezentovali rezultate analiza isporučenog gasa, u kojima je navedeno kako je kiseonik zadovoljavajuće čistoće i da se može koristiti u medicinske svrhe.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još