Sjednica NSRS

Višković: Jutros uzeti uzorci, danas će biti rezultati u vezi sa spornim kisikom

Front28.09.21, 11:47h

Višković: Jutros uzeti uzorci, danas će biti rezultati u vezi sa spornim kisikom
U aferi "Kisik" iznesene su tvrdnje da je u UKC-u RS-a i nekim bolnicama u ovom entitetu, umjesto medicinskog korišten tehničko-industrijski kisik

 

Premijer RS-a Radovan Višković rekao je danas da je jutros u osam sati referentna laboratorija iz Beograda uzela uzorke kisika koji je korišten za liječenje pacijenata u RS-u, te da će tokom dana biti poznati rezultati, piše Faktor.


U aferi "Kisik" iznesene su tvrdnje da je u UKC-u RS-a i nekim bolnicama u ovom entitetu, umjesto medicinskog korišten tehničko-industrijski kisik.


- Jutros oko osam sati referentna laobratorija u Beogradu je uzela uzorke koji će u toku dana biti analizirani, nakon čega će biti konferencija za medije, kako bi se javnosti predstavili nalazi. Svi će dobiti pravu informaciju, a to može samo kada referenta ustanova potvrdi je li to ili nije ono što se u javnosti govori – kazao je Višković.


On je rekao i da nijedan privredni subjekat nema medicinski kisik, a kada ih nabavljaju zdravstvene ustanove smao navedu kisik, ali se pominje čistoća od 99,5 posto, što je čistoća za medicinski kisik.


On je poručio da se "Vlada ne može baviti špekulacijama i poluistinama".


- Ne možemo govoriti o nečemu za šta nema validnog dokumenta – dodao je Višković.


Zastupnica Jelena Trivić (PDP) je tokom aktuelnog sata u NSRS-u rekla da se očekivalo da bar neko u Vladi RS-a ili cijela Vlada podnese ostavku, a da je jučer sazvana tematska sjednica Vlade RS-a koja je trajala sedam sati i nakon koje je izdato saopćenje za javnost "od tri rečenice u kojima nije ništa rečeno".


Višković je rekao da je sjednica završena za manje od sat vremena, a da ne razmišlja o tome kada je stiglo saopćenje. On je rekao i da su analize u bolnici u Trebinju rađene na osnovu prigovora druge firme koja nije prošla na tenderu.


Kao što je u medijima već objavljeno, inspekcijskim pregledem u JZU Bolnica Trebinje utvrđeno je da se preko firme iz Bijeljine za ovu bolnicu nabavljao tehnički kisik i koristio u medicinske svrhe kao lijek čime se, kako je u svom dopisu ministarstvu zdravlja RS-a navela Agencija za lijekove BiH, "ugrožava zdravlje stanovništva" zbog čega su ih pozvali da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti. Međutim, iz resornog ministarstva nije stigao nikakav odgovor.

 

(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još