Osudili napad na snimatelja portala Insajder.in

BH novinari: Političari moraju poslati jasnu poruku da su napadi na medijske radnike nedopustivi

Mediji27.09.21, 11:50h

BH novinari: Političari moraju poslati jasnu poruku da su napadi na medijske radnike nedopustivi
Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima naglašavaju da ovakvi napadi na medijske profesionalce predstavljaju najgrublje kršenje slobode medija, svojstveno isključivo autoritarnim režimima i apsolutno nedopustivo u jednom demokratskom društvu

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički i verbalni napad na snimatelja portala Insajder.in, koji se dogodio sinoć u Banjoj Luci, navodi se u saopštenju.


Kako je objavio portal Insajder.in, na skupu SNSD-a  koji je održan u banjalučkom naselju Petrićevac, pripadnici obezbjeđenja predsjednika te stranke i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika fizički su spriječili snimatelja ovog portala da obavlja svoj posao, te ga natjerali da obriše sve snimke sa kamere. Potom je snimatelju prišao sekretar Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka Milenko Letić, natjerao ga da mu preda ličnu kartu i pitao ga gdje živi, te fotografisao njegovu ličnu kartu i vratio mu je.


Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima naglašavaju da ovakvi napadi na medijske profesionalce predstavljaju najgrublje kršenje slobode medija, svojstveno isključivo autoritarnim režimima i apsolutno nedopustivo u jednom demokratskom društvu. Onemogućavanje novinara/ki i drugih medijskih djelatnika da rade svoj posao, brisanje snimljenog materijala te njihovo legitimisanje od strane neovlaštenih osoba, nije ništa drugo nego prisilno uvođenje cenzure i zastrašivanje novinara, urednika i snimatelja, sa ciljem kreiranja politički „podobnog“ izvještavanja u medijima.  


Također, fotografisanje lične karte i uzimanje ličnih podataka predstavlja krivično djelo i kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka koji propisuje da isključivo ovlaštene osobe mogu vršiti prikupljanje i obradu ličnih podataka u skladu sa važećim propisima. 


Upravni odbor BH novinara zahtijeva od predstavnika SNSD-a da ispitaju odgovornost svih aktera ovog incidenta koji su bili prisutni na stranačkom skupu i da javno osude napad na snimatelja portala Insajder.in. Politički zvaničnici, predstavnici vlasti u BiH i stranački lideri moraju poslati jasnu poruku da su napadi na medijske radnike neprihvatljivi i da neće biti tolerisani, bez obzira na to od koga dolazili.


BH novinari i Linija za pomoć novinarima o ovom slučaju obavijestit će nadležne institucije i od MUP-a Republike Srpske zahtijevati hitnu i detaljnu istragu, kako bi odgovorne osobe bile sankcionisane u skladu sa zakonom.


(DEPO PORTAL/dg)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!