Ulaganja preko milijardu dolara

Bill Gates ulazi u novi veliki projekat, među sedam velikih korporacija i firma koja posluje u BiH

Biznis Klub22.09.21, 10:10h

Bill Gates ulazi u novi veliki projekat, među sedam velikih korporacija i firma koja posluje u BiH
Gatesova firma sa sjedištem u Washingtonu rekla je da će se novac upotrijebiti za finansiranje njenog projekta “Revolucionarni energetski katalizator” pokrenutog ranije ove godine koji ima za cilj finansirati, proizvoditi i kupiti nova rješenja koja će pomoći u podupiranju ekonomije bez ugljika

 

Bill Gates prikupio je stotine miliona dolara od sedam velikih američkih firmi, za razvoj čistih tehnologija koje bi mogle odigrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena.

 

Breakthrough Energy, neprofitna organizacija koju je Gates osnovao 2016. godine, objavila je u ponedjeljak da je osigurala ulaganja od Microsofta, BlackRocka, General Motorsa, American Airlinesa, Boston Consulting Groupa, Bank of America i ArcelorMittala.

 

Ukupna veličina ulaganja nije objavljena, ali navodno iznose preko milijardu dolara.

 

ArcelorMittal je jedan od globalnih lidera u industriji čelika, a u BiH je vlasnik tvornice u Zenici koja je najveći izvoznik iz BiH.

 

Gatesova firma sa sjedištem u Washingtonu rekla je da će se novac upotrijebiti za finansiranje njenog projekta “Revolucionarni energetski katalizator” pokrenutog ranije ove godine koji ima za cilj finansirati, proizvoditi i kupiti nova rješenja koja će pomoći u podupiranju ekonomije bez ugljika.

 

Gates je u saopštenju rekao da je “nova industrijska revolucija” potrebna ako svijet želi izbjeći klimatsku katastrofu.
 

– Polovina tehnologije potrebne za postizanje nulte emisije ili još ne postoji ili je preskupa za velik dio svijeta. “Kataliztor” je dizajniran da to promijeni i pruži učinkovit način za ulaganje u našu budućnost čiste tehnologije – rekao je suosnivač Microsofta.

 

Dodao je da će, radeći s ovom rastućom zajednicom privatnih i javnih partnera, program globalno sagledati krajolik energetskih inovacija-ključne tehnologije, vodeće firme, finansijske partnere i ključne politike, te finansirati projekte koji će imaju najveći pozitivan utjecaj na našu planetu.

 

Program će se u početku usredotočiti na tehnologiju za “hvatanje” ugljičnog dioksida, zeleni vodik, dugotrajno skladištenje energije i održivo avionsko gorivo.

 

BlackRock je obećao 100 miliona dolara kroz pet godina kroz svoju dobrotvornu fondaciju, dok su isti iznos izdvojili Microsoft, American Airlines i ArcelorMittal. Ostali nisu otkrili veličinu svojih ulaganja.
 

Larry Fink, izvršni direktor i predsjednik firme BlackRock, rekao je u saopštenju da je prijelaz u svijet s nultom emisijom “zajednička odgovornost svakog građanina, korporacije i vlade”, dodajući da će za globalnu energetsku tranziciju biti potrebno 50 biliona dolara.

 

Uprkos onome što svjetski čelnici i direktori kažu, takozvana energetska tranzicija zapravo se još ne događa. Globalna upotreba fosilnih goriva ubrzava se i postat će još gora, povećavajući rizik od klimatske katastrofe.

 

Aditya Mittal, izvršni direktor ArcelorMittala, najvećeg proizvođača čelika u Sjevernoj Americi, rekao je u izjavi da su inicijative poput “Revolucionarnog energetskog katalizatora” od ključne važnosti za firmu i cijelu industriju čelika.

 

– Industrija čelika zna kako se dekarbonizirati, ono što nam nedostaje je dostupnost čiste energije po konkurentnim cijenama koja nam daje temelj za stvarno ubrzanje – rekao je.

 

(Raport.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!