Pretresi u slučaju 'Memić'

Zašto bi neko brisao snimke hotela Crystal koji ima 16 nadzornih kamera

Hronika16.09.21, 11:55h

Zašto bi neko brisao snimke hotela Crystal koji ima 16 nadzornih kamera
Advokat porodice Memić Ifet Feraget, gostujući u sinoćnjem Pressingu na N1 je upitao – zašto bi neko brisao snimke hotela Crystal koji ima 16 nadzornih kamera ako nema namjeru da nešto prikrije?

 

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas se vrše pretresi na tri lokacije u Kantonu Sarajevo u vezi sa slučajem "Dženan Memić".

 

Jutros je završen pretres u Bosmalu, a kako se nezvanično spominje u toku je pretres i hotela “Crystal” na Ilidži.

 

Brisanje snimka

 

Advokat porodice Memić Ifet Feraget, gostujući u sinoćnjem Pressingu na N1 je upitao – zašto bi neko brisao snimke hotela Crystal koji ima 16 nadzornih kamera ako nema namjeru da nešto prikrije?

 

Rekao je i da je “ono što je SDA dovelo u kontekst slučaja Dženan Memić je brisanje snimaka sa hotel Crystal koji je u vlasništvu porodice Budnjo”.

 

“Zašto bi neko brisao snimke hotela Crystal koji ima 16 nadzornih kamera ako nema namjeru da nešto prikrije? Onaj ko je brisao je sam sebe doveo u kontekst događaja, nisam ga ja doveo. Dženan je napadnut 8. februara, zašto se briše 9., 10., 11.? Radi se o namjernim propustima koje imaju za cilj zataškavanje ubistva”, kazao je.

 

Kako je kazao, obaveza države je da provede potpunu djelotvornu istragu.

 

“Kada se desi ubistvo, jedna od obaveza države je da provede djelotvornu istragu. Ovdje je veoma važno bilo izuzeti snimke sa nadzora. Inspektori su pregledali snimak, ali nisu imali naredbu. 19. februara su došli sa naredbom, počeli su sa prebacivanjem snimaka na hard disk i došlo je do prekida struje. Nakon toga je nastupio vikend, odmarali su dva dana i 22. februara došli i tada im je saopšteno da je nestanak struje uzrokovao brisanje snimaka. Gašenjem mobitela zbog prazne baterije ili nestankom struje ne dolazi do brisanja snimaka“, istaknuo je Feraget.

 

Oglasilo se Tužilaštvo

 

Inače, pretresi na više lokacija vrše se po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

 

“Policija KS, postupajući po nalogu Tužilaštava BiH, uz prethodno pribavljenu naredbu Suda BiH sprovodi određene aktivnosti na području Kantona Sarajevo vezano za predmet objekata dvije osobe”, potvrdio je jutros za N1 portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

 

Danas su iz Tužilaštva BiH u saopćenju za javnost istaknuli da se pretresi vrše sa ciljem otkrivanja dokaza i informacija u daljim aktivnostima utvrđivanja svih okolnosti stradanja Dženana Memića 2016. godine.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 Komentari - Ukupno 52

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još