posljedica vode u plućima i herpesa

Tužna vijest stiže iz Srbije: Preminuo velikan jugoslovenske i evropske košarke Dušan Duda Ivković

Sport16.09.21, 10:46h

Tužna vijest stiže iz Srbije: Preminuo velikan jugoslovenske i evropske košarke Dušan Duda Ivković
Bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, svakako najuspešniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na prvenstvima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995.

 

 

 


Tužna vijest stiže iz Srbije. Velikan jugoslovenske i evropske košarke Dušan Duda Ivković preminuo je u 78. godini.


Vijest je potvrdio prvi čovjek Dudinog Radničkog.


- U šest sati i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posljedica vode u plućima i herpesa - rekao je kratko Goran Kalinić za SportKlub.


Dušan Ivković rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943. godine. Bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, svakako najuspešniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na prvenstvima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995.


Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vrijeme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svjetskom prvenstvu 2010.


Trenersku karijeru završio je 2016. godine, vodio je revijalni meč u znak oproštaja protiv Olimpijakosa 20. septembra 2017. godine.


Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.


Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno srebro, jedno svjetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi.


Na klupskom nivou osvajao je Euroligu (dva puta), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima prvak Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja, piše SportKlub.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook