da se zna - Schmidt neće biti (kao) Inzko

Politički ekspert za Balkan Bodo Weber tvrdi: Slijedi ponovo jačanje OHR-a u BiH na inicijativu kancelarke Merkel!

Front18.08.21, 19:11h

Politički ekspert za Balkan Bodo Weber tvrdi: Slijedi ponovo jačanje OHR-a u BiH na inicijativu kancelarke Merkel!
Po prvi put nakon 15 godina imamo zajednički stav međunarodne zajednice. Slijedi jačanje uloge OHR-a u BiH, a na tome će raditi Schmidt. Ideja o jačanju uloge OHR-a u BiH je proizvod kancelarke Merkel i ona je to jasno rekla – navodi Weber

 

 


Viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina, politolog i ekspert za Balkan Bodo Weber, u razgovoru za portal Avaza komentarisao je današnji sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

 


Sastanak je unaprijed dogovoren


- Sastanak jeste unaprijed dogovoren i nema toliko veze s najnovijim dešavanjima, konkretno s potezima Kine i Rusije, a kad je Schmidtovo imenovanje u pitanju. Schmidt je javno kazao da je on ideja kancelarke Merkel, tako da je u tom okviru treba gledati na ovaj sastanak. Radi se o potvrdi te teze – istakao je Weber.


Dodao je da s druge strane nesporno je da u BiH imamo određenu politički krizu ili situaciju koja je kulminacija dešavanja posljednjih 10 – 15 godina.


- U posljednjem periodu uloga OHR-a je tonula. U PIC-u u posljednjih 7-8 godina nemamo jedinstvo. Stanje se pogoršalo od 2005. godine i od odluke međunarodne zajednice da konce u BiH prepusti bh. političarima. Sad se vidi da to nije dobro završilo, a treba se sjetiti da je iz tog političkog vakuma 2005. – 2006. izrastao Milorad Dodik sa svojom provokativnom politikom – pojasnio je Weber.


Prema njegovim riječima, današnji sastanak treba shvatiti i kao inicijativu za oživljavanje uloge visokog predstavnika u BiH.


- To dokazuje i imenovanje njemačkog kandidata na tu poziciju. Propagandni pokušaj Moskve da ospori imenovanje Schmidta je propao i pokazalo se da odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a nije potrebno. Kinu ništa ne košta da podrži Rusiju, jer je jednostavno nezainteresirana za BiH. Schmidt je visoki predstavnik i tačka. A vidimo da Dodik nije izdržao ni sedmicu dana, a da nije prekršio najavljeni bojkot u radu državnih institucija – poručio je Veber.


Jači angažman Schmidta


Na pitanje o mogućnosti jačeg angažmana Schmidta u BiH, a nakon današnjeg sastanka s Merkel, Weber kaže da je moguće očekivati jači angažman novog visokog predstavnika.


- Njegov prethodnik je bio oslabljen jer od 2005. – 2006. nismo imali zajednički stav zapada prema BiH. To je dovelo do paralize OHR-a. Trenutno ponovo imamo punu podršku međunarodne zajednice, a prije svega Vašingtona i Berlina. Po prvi put nakon 15 godina imamo zajednički stav međunarodne zajednice. Slijedi jačanje uloge OHR-a u BiH, a na tome će raditi Schmidt. Ideja o jačanju uloge OHR-a u BiH je proizvod kancelarke Merkel i ona je to jasno rekla – zaključio je Weber u razgovoru za Avaz.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još