Uz Tanovićev film 'Deset u pola'

Večeras svečano otvorenje 27. Sarajevo Film Festivala

Kultura13.08.21, 07:43h

Večeras svečano otvorenje 27. Sarajevo Film Festivala
Purivatra je kazao da se akreditovalo 900 gostiju iz filmske industrije iz regije, Evrope i svijeta koji će ovih festivalskih dana boraviti u Sarajevu. On je pozvao sve da uživaju u filmovima sljedećih nekoliko dana

 

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će bti otvoren 27. Sarajevo Film Festival. On će biti otvoren premijerama dva bh. filma: DESET U POLA Danisa Tanovića i omnibusom PISMA S KRAJEVA SVIJETA filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tarra.

 

Festival će prvi put biti otvoren na svim lokacijama – zbog smanjenih kapaciteta kina usljed pandemije, povećan je broj lokacija da bi što više onih koji žele mogli pogledati filmove. Film Danisa Tanovića danas će biti prikazan na čak 14 lokacija. Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kazao je da je to ambiciozna ideja koju su realizirali te da mu nije poznato da ijedan festival istovremeno ima toliko projekcija.

 

Purivatra je kazao da se akreditovalo 900 gostiju iz filmske industrije iz regije, Evrope i svijeta koji će ovih festivalskih dana boraviti u Sarajevu. On je pozvao sve da uživaju u filmovima sljedećih nekoliko dana.

 

Film DESET U POLA će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje će biti prikazan u nekoliko sala, uključujući i jednu dodatnu i u Ljetnom kinu Stari grad (plato preko puta Vijećnice). Svjetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Omnibus PISMA S KRAJEVA SVIJETA svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije.

 

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije.

 

„Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije“, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

 

Wenders će održati Masterclass, a Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma HOTEL OD MILION DOLARA, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

 

Wenders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon svoje prve posjete: 2011. godine predstavio je svoje revolucionarno 3D filmsko ostvarenje PINA, dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bausch (1940-2009), nominiran za Oskara. Iste godine, Wenders je na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011) održao predavanja učesnicima programa Talents Sarajevo, edukativnog programa koji Sarajevo Film Festival organizira u saradnji sa Berlinale Talents i Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu.

 

Wenders je međunarodno priznanje stekao tokom sedamdesetih kao jedan od pionira novog njemačkog filma i smatra se jednim od najvažnijih autora u historiji kinematografije.

 

27. Sarajevo Film Festival je COVID-siguran događaj koji će se održati u skladu sa mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama i uputama koje je za održavanje Sarajevo Film Festivala izdao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. 27. Sarajevo Film Festivala održava se od 13. do 20. augusta 2021.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!