U Neumu sve spremno za vrhunac sezone

Jedini bh. grad na moru: I dalje najveće gužve vikendom, evo koliko ćete platiti kafu, sok, malo bolji ručak...

Biznis Klub13.07.21, 13:36h

Jedini bh. grad na moru: I dalje najveće gužve vikendom, evo koliko ćete platiti kafu, sok, malo bolji ručak...
U Neumu je najviše domaćih gostiju, ali ima i turista iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke

 

Prava turistička sezona je počela, a ugostiteljski radnici u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru poslovično su zadovoljni brojem gostiju.

 

Kaže to Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), i dodaje da je u predsezoni bilo gostiju, ali da se rezultati ne mogu upoređivati sa 2019, ni prošlom godinom.

 

- Rekao bih da je razlog tek završeno Evropsko prvenstvo u fudbalu, ali i jučerašnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Sve to utječe, ali mislim da će broj gostiju od ove sedmice biti veći – navodi Krešić.

 

Govoreći o cjelokupnoj sezoni, kaže kako se turistički radnici nadaju da će ona na kraju, ipak, biti bolja nego prošle godine.

 

- Tome u prilog ide cjelokupna epidemiološka situacija koja je puno povoljnija nego 2020, ali bih spomenuo i mjere koje su na snazi, kada je riječ o granici sa Hrvatskom, koje nam idu u prilog. Imamo situaciju da su za sada vikendi puni gostiju, a da je tokom radnih dana i dalje evidentno manji broj turista. No, najave za dalje su prilično dobre, pa ćemo vidjeti. Kod ugostitelja vlada mala zebnja i oko novih sojeva koronavirusa – da li bi mogli skratiti turističku sezonu?! Ima svakakvih najava, nadamo se da neće, ali u ovom poslu nikada niste sto posto sigurni - govori Krešić.

 

U Neumu je, saznaje Faktor, najviše domaćih gostiju, ali ima i turista iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Poljske, Češke, Slovačke.

 

Cijene hrane i pića "gotovo" su iste kao u gradovima u unutrašnjosti BiH.

 

U baštama koje se nalaze uz samu plažu nedaleko od hotela "Sunce" kafa košta dvije, a sokovi od tri do četiri KM. Kugla sladoleda je marka i po, "točeni" sladoled je marka, a palačinka dvije i po KM.

 

Želite li jesti, u ovim ugostiteljskim objektima pizza je osam KM, dok ćete za makarone, rižoto i jela od piletine trebati izdvojiti od 10 do 11 maraka.

 

Nešto dalje od gradske plaže, u restoranima u kojema se gostima nudi muzika uživo, kafu ćete platiti dvije i po KM, sok četiri, a limunadu pet KM.

 

Odlučite li se za večeru u nekom od ovih ugostiteljskih objekata, trebat će vam više novca. Naime, za veliku porciju ćevapa platit ćete od 12 do 15 KM, a ako ste ljubitelj morskih plodova, porcija orade (350 grama) sa prilogom je 27 KM, salata od hobotnice 25, a školjke sa umakom 32 KM.

 

Za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana potrebno je izdvojiti po šest KM po danu.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!