foto/ dok se grad ne dovede u red

Velika akcija u Sarajevu: Uklanja se nepropisno odložen otpad, počela deratizacija, dezinfekcija ulica, dječijih igrališta...

Hronika10.07.21, 19:38h

- Građani nam putem viber broja 062 00 22 44 trebaju prijaviti sve što primijete i neka prate realizaciju. Ne smije proći više od dva sata od njihove prijave, a da ekipe ne izađu na teren. Mi smo se ozbiljno prihvatili ovog posla i sigurno ćemo ga dovesti do kraja - pojašnjava ministar Hadžiahmetović

 

 

 

 

Operativni tim formiran s ciljem poboljšanja čistoće javnih površina i vraćanja reda u oblast komunalne čistoće u Sarajevu, a kojim rukovodi ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, već prvog dana rada poduzeo je konkretne poteze. Izvršen je obilazak terena i na više od stotinu lokacija detektovan nepropisno odložen otpad, te su odmah upućene mobilne ekipe KJKP“Rad“ i „Park“ kako bi  se djelovalo na terenu. Akcija je nastavljena jutros od 06,00 sati i trajat će sve dok sav otpad ne bude uklonjen.


Među detektovanim problemima na terenu evidentno je da postoji i velika količina neodgovornosti građana koji svojim ponašanjem pokazuju nepoštovanje prema javnom dobru, ali i ovom gradu. Odlaganje smeća na nedozvoljenim mjestima mimo kontejnera, kabasti otpad na ulicama, neispravni automobili, građevinska šuta na mjestima gdje ne smije biti i brojni drugi primjeri odraz su nedozvoljenog i neciviliziranog ponašanja. Stoga, građanima se upućuje još jedno upozorenje da se ponašaju odgovorno i odlažu otpad samo na dozvoljena mjesta. Kako je najavio ministar Hadžiahmetović, ova akcija neće stati dok se grad i ulice ne dovedu u red, ali isto tako bit će uređena i zakonska regulativa kako se ovakve stvari više nikada ne bi ponovile.

 
- Uporedo sa akcijom na terenu pripremamo i potrebnu dokumentaciju za formiranje komunalne policije koja će zavesti red u oblasti komunalne čistoće. Građanima ćemo biti na raspolaganju da provodimo zakonske obaveze, ali i da sankcionišemo one koji se ponašaju necivilizovano i bacaju otpad na nedozvoljena mjesta - potvrdio je ministar Hadžiahmetović.

 
On je ponovio da od građana očekuje da budu partneri timu koji predvodi i da zajedno vrate red u oblast komunalne čistoće:


- Građani nam putem viber broja 062 00 22 44 trebaju prijaviti sve što primijete i neka prate realizaciju. Ne smije proći više od dva sata od njihove prijave, a da ekipe ne izađu na teren. Mi smo se ozbiljno prihvatili ovog posla i sigurno ćemo ga dovesti do kraja - dodao je ministar

 

Najavio je i da od danas počinje i intenzivno pranje i dezinfekcija ulica, kao i dezinfekcija svih dječijih igrališta u gradu. Ove aktivnosti provodit će KJKP“Rad“, KJKP“Vodovod i kanalizacija“ i Kantonalna civilna zaštita. Upraviteljima svih zgrada u Kantonu Sarajevo, nadležno ministarstvo naložilo je da izvrše pranje svih prostora za odlaganje smeća (smetljarnika).


Svjestan problema neadekvatno provedene deratizacije u Sarajevu, ministar Hadžiahmetović kaže da su i po tom pitanju poduzeti koraci.


- Sramota me je kada čujem da građani viđaju žohare na ulicama i u zgradama. Naložili smo svim upraviteljima i vlasnicima privatnih i poslovnih objekata da po hitnom postupku provedu deratizaciju, posebno zbog još uvijek prisutne pandemije korona virusa. Uočeni su  nedostaci u provođenju sistemske deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije u KS i sigurno ćemo i to mijenjati u predstojećem periodu - kazao je ministar.


Ministar Hadžiahmetović je početkom  naredne sedmice najavio zapošljavanje dodatnih 100 sezonskih radnika za komunalna preduzeća „Rad“ i „Park“ kako bi se pojačao broj ekipa na terenu.

 

- Očekujem da će Vlada KS već na narednoj sjednici dati saglasnost za angažman ovih radnika jer svima nam je u interesu poboljšanje komunalne čistoće na ulicama Sarajeva - rekao je ministar Hadžiahmetović.

 
Operativni tim ima zadatak da vrši sistemski nadzor, koordinaciju i praćenje poslova iz oblasti čistoće, a čine ga predstavnici komunalnih preduzeća Rad, Park, Vodovod i kanalizacija, Uprave za inspekcijske poslove, te nadležnog ministarstva - saopšteno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još