Dokument iz 2010. godine

Slovenska vlada skinula oznaku tajnosti s 'non-papera', evo šta sadrži

Front11.06.21, 18:53h

Slovenska vlada skinula oznaku tajnosti s 'non-papera', evo šta sadrži
Na temelju odluke Vlade Republike Slovenije, pripremio ju je Milan Kučan u ulozi posebnog izvjestioca za Bosnu i Hercegovinu. Status ovog dokumenta je povjerljiv

 

Vijeće Evropske unije potvrdilo je prije nekoliko dana da postoji dokument vezan za navodni slovenski "non-paper" o promjeni granica na zapadnom Balkanu. Ali nije objavljeno jer bi moglo ugroziti međunarodne odnose.

 

Međutim, slovenska vlada odlučila je poduzeti ovaj korak, zaključujući iz dokumenta br. Z-103-34 / 2010 da se skine oznaka tajnosti.

 

- Posljednjih mjeseci u domaćim i stranim medijima vidjeli smo brojne informacije o takozvanom "non-papiru" koji se pripisuje Republici Sloveniji. Vlada Republike Slovenije nije upoznata s takvim dokumentom, budući da o tome nije raspravljalo, pripremalo ili raspravljalo, niti je to učinilo neko ministarstvo ili vladino tijelo - napisali su u saopćenju za javnost dodajući da je dokument br. Z-103-34 / 2010, od 26. januara 2011., o mogućim daljnjim putovima za uspjeh procesa ustavne reforme Bosne i Hercegovine, objavio je portal 24ur.com.

 

- Na temelju odluke Vlade Republike Slovenije, pripremio ju je Milan Kučan u ulozi posebnog izvjestioca za Bosnu i Hercegovinu. Status ovog dokumenta je povjerljiv - zaključili su.

 

Prema informacijama ovog slovenskog portala, "dokument ne govori o promjeni granica na Balkanu poput one o konačnom raspadu Jugoslavije, koja je nedavno zaokružila i podigla veliku diplomatsku prašinu". To su, piše ovaj portal, dva različita dokumenta.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još