ZAKOMPLIKOVALO SE JOŠ VIŠE

Dr Asim Kurjak i dalje tvrdi: Gdje je Sebija Izetbegović položila 10 ispita... Kod mene nije! Ni upisala, ni završila!

Front26.05.21, 14:41h

Dr Asim Kurjak i dalje tvrdi: Gdje je Sebija Izetbegović položila 10 ispita... Kod mene nije! Ni upisala, ni završila!
- Samo neka se ode u arhiv Medicinskog fakulteta u Sarajevu i zatraži doktorat. Što bih ja radio kao njen mentor? Mentor je pretpostavka da u ustanovi u kojoj ste vi rukovodilac, u kojoj ste vi zakonski ovlašteni da učite studente, da tamo primate strance, a primio sam ih na stotine u Zagrebu - ističe dr. Kurjak

 

 

Ne stišava se bura u vezi sa školovanjem i akademskim napredovanjem Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

 


Za sada javno izrečeno tvrdnje akademika prof. dr. Asima Kurjaka da Sebija Izetbegović nije studirala niti specijalizirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i teške optužbe Muradifa Pajta o „krađi magisterija“ od njegove supruge, nisu demantirali ni Izetbegović ni Klinički centar Sarajevo, kojim rukovodi.


S druge strane, u medijima se jučer pojavila informacija da je Izetbegović, a što je objavljeno i u Almanahu Medicinskog fakulteta u Sarajevu izdatom 2016., povodom 70 godina postojanja fakulteta, 2000. „doktorirala pod mentorstvom prof. dr. Asima Kurjaka“.


I dok javnost u BiH očekuje razjašnjenje i utvrđivanje stvarnih činjenica o školovanju i akademskom napredovanju Sebije Izetbegović, akademik Kurjak u ekskluzivnom razgovoru za Avaz kazao je da nikada nije bio mentor Sebiji Izetbegović, a, ako jeste, kako kaže, „neka pokažu papir gdje to piše i zapisnik kako se doktorat završio“.


- Neki dan sam pitan kod Senada Hadžifejzovića je li Sebija Izetbegović kod mene studirala i doktorirala u Zagrebu. Ja sam rekao da nije niti jedno niti drugo. I pri tome čvrsto ostajem. Ona je kod mene bila tri tjedna u Zagrebu, više kao promatrač, da vidi šta se radi. Nije službeno upisana u postdiplomski tečaj niti ga je završila. Gdje je ona položila deset ispita, to je drugi problem - kazao je Kurjak.


Tvrdi da je ona tražila da joj se prizna deset ispita, ali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.


- Ali kojih ispita i gdje ih je polagala, ja to ne znam. Danas (utorak, op. a.) je objavljeno da je ona upisala drugi postdiplomski tečaj u Sarajevu, bazični, koji nije ginekološki. Dala mu je ime i prezime i može se lako u dokumentima sve naći. Prije godinu sam rekao za N1 sve ovo i sve se u cijelosti potvrđuje. Šta je Sebija Izetbegović radila 30 godina nakon toga, to neka ocijene oni koji s njom rade i oni koji su joj nadređeni. A to se vrlo lako da utvrditi. Samo neka se ode u arhiv Medicinskog fakulteta u Sarajevu i zatraži doktorat. Što bih ja radio kao njen mentor? Mentor je pretpostavka da u ustanovi u kojoj ste vi rukovodilac, u kojoj ste vi zakonski ovlašteni da učite studente, da tamo primate strance, a primio sam ih na stotine u Zagrebu - istakao je Kurjak.


U to vrijeme, kako kaže, dva postdiplomska studija bila su u Zagrebu, iz ultrazvučne dijagnostike na engleskom i hrvatskom jeziku.


- Oba postdiplomska studija sam vodio ja, niti jedan, kategorički tvrdim, nije ni upisala ni završila Izetbegović - rekao je Kurjak.


Nastavak razgovora čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 144

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još